Garden Cafe / Steyn Studio + Meyer & Associates Architects + Square One Landscape Architects

Curated by Paula Pintos
RESTAURANT, LANDSCAPE ARCHITECTURE • WORCESTER, SOUTH AFRICA
Architects : Meyer & Associates Architects, Square One Landscape Architects, Steyn Studio
Area : 750 m²
Year : 2020
Photographs : Dook, David Southwood
Design Architect : Steyn Studio
Project Architect : Meyer & Associates Architects Urban Designers
Project Team : Coetzee Steyn, Tiaan Meyer, Callum Semple, Wayne Hattingh
Landscape Architect : Square One Landscape Architects
Furniture& Fit Out Design : Liam Mooney Studio
Gridshell Structural Engineer : Henry Fagan& Partners
Main Contractor : GVK-Siya Zama Construction
Structural Engineer : Grobler & Associates Consulting Engineers
Facade System : Arup
Civil Engineer : AVDM Consulting Engineers
Electrical Engineering : Bührmann Consulting Engineers
​Mechanical Engineering : Ekcon Consulting Engineers
Quantity Surveyor : 2ii Consulting Quantity Surveyors
Planning Consultants : Tommy Brummer Town Planners
Heritage Consultants : Graham Jacobs
City : Worcester
Country : South Africa

© Dook

Textual content description supplied by the architects. A artistic collaboration between London-based architects Steyn Studio and Sq. One Panorama Architects’ South African workplace has resulted within the easy fusion between architecture and panorama, with gardens that wrap over new buildings, which in flip are woven again into the panorama with intricate trellis buildings. It’s a refined celebration of the Breedekloof Valley in South Africa’s Western Cape area’s wealthy cultural historical past and attracts its inspiration from the San who first inhabited the valley and who have been later joined by early Dutch settlers.

© Dook

The shopper’s transient referred to as for the brand new improvement, which included gardens, a small restaurant/café referred to as ‘Die Spens’ (The Pantry) and reward store (‘Winkel’), on the Bosjes Property to be related and contextual, offering an inviting and galvanizing journey between the 2 key points of interest on the property: the well-known Bosjes chapel and the manor home, while not interfering with the visible dialogue between the 2.

© Dook

The brand new backyard is a conceptual microcosm of the broader panorama, referencing the regional context of the agricultural Breedekloof Valley. The brand new didactic gardens, due to this fact, domesticate the land with enchanting playscapes that encourage kids and adults to have interaction with the pure world, and the buildings nestled inside it. Numerous ecologies have been created by integrating wetlands and pure water therapy programs with forest habitats and rehabilitated indigenous vegetation.

© Dook

The general design respectfully acknowledges the presence of the historic manor home and chapel on the property and visually enhances the beforehand established relationship between the 2, in addition to the encircling vineyards and mountain backdrops, balancing its composition with new planting and the creation of a sequence of processional routes. The landscaping and buildings have been fastidiously designed in order to not compete with the prevailing architectural options of the property. It has a low visible profile with tree planting reinforcing the prevailing visible axis and panorama options equivalent to tree windbreaks stitching it again into the encircling rural panorama.

© Dook

So as to cover roughly 750m2 of building, it was determined early on to have two separate buildings, which additionally provides to the customer expertise. Steyn Studio labored intently with Sq. One to not solely place the constructed buildings within the panorama as curiosities but additionally as anchors round which the panorama was then designed. The seamless integration of the landscaping parts with the constructed buildings was a necessary design goal from the beginning of the mission. The landscaped gardens are unfold throughout three sloping terraces, linked by a curving pathway that gives common entry. Each buildings are partially constructed into the slope, the roofs overlaid with soil and planted with indigenous grasses and succulents to mix seamlessly into the panorama, leaving the panoramic mountain views untouched.

© Dook

The straightforward architectural types of the buildings have been impressed by the huts of the San referred to as a ‘Matjieshuis’ (Mat Home) in addition to the primary dwellings of the Dutch settlers, referred to as ‘KapHuis’ (Truss Home), which was apparently influenced by the San. The Kaphuis might due to this fact have been a hybrid of kinds between these two cultures. The Matjieshuis was a transportable, curved, slat-framed structure lined with woven mats, utilized by San herders as they migrated seasonally with their cattle throughout pre-colonial and early colonial instances. The KapHuis was a sequence of A-frame trusses lined with thatch, with the inside lowered to permit for extra headroom. Each buildings have been a part of this historic panorama and blended subtly with their environment. The mounds of the brand new buildings have an uncanny resemblance to the close by surrounding hills.

© Dook

Intricately curved oak trellis buildings, a refined homage to the San huts, function a visible focus that guides guests inwards after which twists to create the enclosures of the café/restaurant and reward store that are then ‘carpeted’ over with the brand new gardens. Over time, these in depth trellises might be additional built-in into the backyard; overgrown with greater than a dozen species of climbing crops. The expressed conical front-of-house areas are partly sunken to scale back their scale influence, with the useful back-of-house areas fully underground. So as to enable the trellis sample to seem repeatedly weaved between the inside and exterior, the glazing imitates its sample, leading to a zig-zag association that assists the tall vertical structural span of the glass.

© Dook

The fabric pallet was stored easy. The underground building parts fronting the mountain backdrop have been completed in uncooked cementitious finishes. The skinny concrete shell vaulted buildings are painted white, referencing the best way conventional whitewashed Cape Dutch homesteads dot the panorama, in addition to the close by chapel, with the ground and walkways completed with gray terrazzo. After in depth analysis carried out by Arup, oak was thought-about to be one of the best timber for the trellis when it comes to its sturdiness and bendability.