The Black Concrete Restaurant and Bar / RENESA Architecture Design Interiors Studio

Curated by Hana Abdel
RESTAURANTS & BARS, RESTAURANT & BAR INTERIORS • NEW DELHI, INDIA
Architects : RENESA Architecture Design Interiors Studio
Area : 3600 ft²
Year : 2021
Photographs : Niveditaa Gupta
Manufacturers : IndiHaus Lighting, White Lighting Solutions
Principal Architects : Sanjay Arora
Clients : Dhruv Raj Vij , Jairaj Singh Solanki , Lair , New Delhi
Principal Architect : Sanchit Arora
Interior Designer : Vandana Arora
Studio Technical Head : Virender Singh
Architect / Text : Anushka Arora
Architect / Graphics : Jagdish Bangari
Architects : RENESA Architecture Design Interiors Studio, Akarsh Varma, Aayush Misra, Tarun Tyagi
Contractor : Mr. Mangat
Lighitng : White Lighting Solutions, Siddharth Arora , IndiHaus Lighting , Nikita Jain
Branding : Kavya Bagga
City : New Delhi
Country : India

© Niveditaa Gupta

Textual content description supplied by the architects. The newest product of RENESA ARCHITECTURE DESIGN INTERIORS STUDIO showcases a brand new typology and twist to the present definition of a speakeasy in an oriental design setup.

© Niveditaa Gupta

Strolling in on a non-visible arch however not an invisible one, hidden, by way of a dramatically lit glass brick and mirror curtain, a den, a dualist dream, a cave. This clandestine nature was the start line of the undertaking, methods to notice a cocktail bar, A contemporary speakeasy, with intimacy and unadulterated textures. The black concrete, by Studio Renesa was the consequence of a dialogue between a speakeasy and design; The result’s a recreation of mimetism with the fabric, taking part in hide-and-seek with the constraints of the place.

© Niveditaa Gupta

As you first enterprise by way of the glass brick entry, the primary impression is that of a mirage created by a reflective mirror staircase with pendant lights hanging at completely different lengths. Proper forward is a black curtain, which separates the world of hidden encounters from the dinner space upstairs. Backstage, the “cocktail cave” is far more industrial meets underground in look. The primary ‘lair ‘of the idea is the divide between the 2 uncooked supplies;gray and black concrete that visually consolidates the house.

© Niveditaa Gupta

The trapezoidal house, divides the infusion bar to the cocktail bar which in flip options foldable tables and bar stools to unlock the house because the night time progresses. The infusion bar enjoys a extra mellow vibe with snug seating and intimacy. The hanging elements of this flooring are the curved seating space shelled out of the present structure and the glass brick smoking room that gives silhouetted and tainted views of the cocktail bar.

© Niveditaa Gupta

Adopting a theme of twists by way of monotones and contexts, the second ‘lair’ added character and intrigue by rigorously chosen fluted glass and slip openings within the wall defining the sushi and sake bar on the second flooring. As one floats up the spiral staircase, in awe of the materiality, the sushi bar is a stay station with excessive seating overlooking the double peak house. The adjoining facet options the formal eating space which has a extra delicate but dimly lit vibe for shut gatherings.

© Niveditaa Gupta

The third and ultimate ‘lair’ serves because the clandestine entry, reverse the kitchen and storage, a customer finds himself in entrance of a non-public eating hid throughout the wall, put ahead as an undisclosed hideaway. The disguised façade is created by way of the fictional narrative as to move guests away from their regular, on a regular basis lives and contain them within the firm of excellent mates and well-crafted cocktails for a couple of hours.

© Niveditaa Gupta

In conclusion, the undertaking is an antithesis: Made out of glass blocks, silver sheets, and wooden, invades the house to unfold, deploy, and flip itself on the partitions, the ground, and the ceiling giving rise to acocktail bar. Organized in an oblong array of fluted panels, in keeping with the black arcade, merging into the subsequent house diagonally – the design with conical lights and vegetation suggests a sanctuary, an escape: Lair.