TACO Taller De Arquitectura Contextual

Al Modar Founders Pavilion/ TACO taller de arquitectura contextual

Curated by Clara Ott
RESTAURANT, ADAPTIVE REUSE • MÉRIDA, MEXICO
Architects : TACO taller de arquitectura contextual
Area : 75 m²
Year : 2021
Photographs : Leo Espinosa
Engineering : Emmanuel Solís
Design Team : Carlos Patrón Ibarra, Ana Patrón Ibarra, Alejandro Patrón Sansor, Karla Gómez Luna, Libia Aguilar Coronado, Blanca Cruz, Kristell Guillen
City : Mérida
Country : Mexico

© Leo Espinosa

Textual content description offered by the architects. The Founders Pavilion (Al Modar) is the results of an architectural intervention to an present building to rework it right into a multifaceted house tailored for restaurant use. The target was to realize an informal, cool and relaxed assembly place the place customers might reside a sensory expertise by way of espresso, meals, nature, the constructed setting and social interplay. The pre-existing building was a small rural home of 50sqm positioned in one of many corners that include the foundational sq. of Cholul, a neighborhood of pre-Hispanic origin belonging to town of Mérida, southeast of Mexico.

© Leo Espinosa

This obtained a modification 25 years earlier than, by which the unique roof and openings had been misplaced. The present challenge proposed the demolition of the added covers and the restoration of the unique structure of the stone masonry partitions, which had been ready to assist a double-height strengthened concrete barrel vault over the primary entry that extends the coated space, in addition to a flat slab over the service space that helps an open terrace on the high, from which a brand new approach of appreciating the general public sq. is generated.

© Leo Espinosa

Materiality takes up the practicality, heat and ease that characterizes rural Yucatecan architecture. The stucco work of the unique partitions had been preserved and restored. The decrease mattress of the vault reveals the concrete of its structure, coloured with the identical paint as the remainder of the building, whereas on the surface of it a burnished stucco with built-in pigment in the identical tone was utilized, in addition to within the frames of the recovered openings.

© Leo Espinosa

Within the overlapping of the slabs, a north-facing window is created that evacuates the new air, introduces gentle and frames views in the direction of the treetops. Each the vault and the murals on the façade, created from the scraping of layers of paint that it has obtained throughout its historical past, confer with the vault and attribute murals of the 16th century Church, cataloged as a Historic Monument, that’s positioned in entrance of the building. 85% of the tables are open air attributable to sanitary tendencies. These are divided between the yard and the raised terrace. The inside house works with cross air flow and is made up of a small space for diners, the service bar, the bathrooms and the storage and assist areas.

© Leo Espinosa

The inside flooring are devastated white concrete with ecocrete joints to launch moisture from the ground. Non-slip hammered concrete flooring was laid on the raised terrace and staircase. The yard was leveled with native walkable and permeable gravel. In the identical approach, blacksmithing parts with encapsulated oxide, stainless-steel, obvious concrete lattice, stone blocks from the area, clear glass and yellow screen-printed glass had been used. Cedar hardwood and regional Tzalam had been used for doorways and tables (respectively) and the chairs had been thought of white plastic. The landscaping is an interpretation of the aesthetics of Mayan plots that stimulates the senses. The plant proposal dignifies the pre-existing timber and is consolidated via concrete pots, produced within the locality with endemic vegetation, concrete benches connected to the stone low partitions and a water backyard with a recirculation fountain.