En Route Architects

Zeus+Dione Store / En Route Architects

Curated by Paula Pintos
LIGHTING, DECORATION & ORNAMENT, RETAIL INTERIORS • ATHENS, GREECE
Architects : En Route Architects
Area : 44 m²
Year : 2019
Photographs : Yiorgis Yerolymbos, Panagiotis Voumvakis
Manufacturers : AutoCAD, Ioannou Cement, Luun, Nafpliotis Glass, Rhino, Xionas Metal Constructions
Design Team : Katerina Kourkoula, Hannes Livers Gutberlet, Yiorgos Fiorentinos, Sofia Iatrou, Giorgos Nikopoulos
City : Athens
Country : Greece

© Yiorgis Yerolymbos

Textual content description offered by the architects. The Zeus+Δione Flagship Retailer in Athens interprets the inherent capability of materials to seize motion and lightweight into static architectural house. The design idea intends to not solely mirror the values of Zeus+Δione as a model but additionally to create a refined and lightweight backdrop for the presentation of seasonally altering clothes and items. A refined lightness may very well be achieved via a easy spatial structure and the transformation of regionally allotted supplies.

© Yiorgis Yerolymbos

We initially approached the challenge by analyzing and reinterpreting aesthetic ideas present in Greek antiquity. Its ideas may very well be briefly summarized as geometrically easy layouts dominated by repetitive arrays of structural helps. On an in depth materials stage, the structural helps may then be interpreted as representations of fluid kinds mimicking nature which are frozen in carved marble as ornaments and textures. We hereby thought of the pleated texture of undulated surfaces as a reoccurring matter that was equally current in historical in addition to fashionable Greek style.

© Yiorgis Yerolymbos

From our evaluation of Greek classical architecture and its materials traits, we concluded that it admittedly transmitted timelessness and class via geometric simplicity, materials high quality, and textured lightness. The vintage traits had been thus the guiding ideas for the design of the shop. The ultimate structure was achieved with a easy geometrical gesture that wraps round seemingly floating surfaces. A curved translucent divider creates spacious atmospheres on either side, between areas that want visible safety and the principle purchasing space.

© Yiorgis Yerolymbos

The altering room and show vitrine are hereby nonetheless perceived as a part of the principle house, whereas the translucent floor of the glass divider permits for privateness, altering views, and interplays of shadow and lightweight. As well as, suspended, protruding, and recessed show surfaces complement the curvilinear glass divider at completely different moments all through the shop.

© Yiorgis Yerolymbos

All floor supplies had been reworked, reinterpreted, and refined with state-of-the-art fabrication and developed in shut collaboration with native producers. The wood partitions are undulated, the glass divider is pleated whereas the marble flooring is embroidered. These parts thus embed a way of plasticity that recollects the standard of architecture in Greek antiquity. All surfaces are not directly illuminated and look like hovering above the bottom, thereby emphasizing a way of lightness and transparency. By way of the location of a floor-to-ceiling mirror on the bottom wall, the perceived lightness is additional complemented with an optical phantasm of an infinitely prolonged house. An area that seems to be concurrently calming and in fixed flux.