Renovation of Yulin Building / epos architecture

Curated by 韩爽 – HAN Shuang
PUBLIC ARCHITECTURE, RENOVATION • CHENGDU, CHINA
Architects : epos architecture
Area : 5100 m²
Year : 2020
Photographs : Arch-Exist

© ARCH-EXIST

Textual content description supplied by the architects. It was a morning time previously spring that I first stepped into Yushuang Building, strolling via a darkish, slender elevator, coming into the four-storeyed area, with daylight pouring down from the solar roof, which makes you’re feeling being within the Wonderland. This has been the place to begin of our design, aimed toward creating an environment of the complete spring bringing every little thing again to life.

© ARCH-EXIST

The property was an previous building which had undergone a number of extra constructions, with the three flooring within the decrease half being retailers and hotpot eating places, the 4th-Seventh flooring being workplace areas surrounding an atrium setting with a clear rooftop. There are quite a few corridors and stepping stairs weaving into flooring or half flooring, like a labyrinth, owing to the very fact of a number of extra constructions contained in the building. Nonetheless, you possibly can by no means be misplaced if you happen to discover the way in which again to the atrium.

© ARCH-EXIST

Subsequently, the atrium turns into the main target of our design. Pursuing the unique impression, we use inexperienced because the theme shade for the atrium, with completely different tones of inexperienced leading to a posh shade change in every layer below the halo of daylight. The refined variation within the tone of daylight reminds you of the connection to the true world and the continuation of time.

© ARCH-EXIST

The atrium on the 4th ground is just like the “plaza” in a western idea, appearing as central level of the encompassing workplace areas. We use winding corridors, small pavilions and low counter tops to separate the massive area right into a bunch of small areas with clear imaginative and prescient and partition, enabling the atrium with affordable layers and correct definition of the area, providing it a contact of Chinese language model indirectly.

© ARCH-EXIST

It appears like the unique lighting roof introduces an excessive amount of daylight, giving the impression of over-exposure, in order that we’re considering to make use of a suspension deck to dam a part of the daylight from the glass roof. Due to the weak spot of the roof, we had to make use of an over-hanging beam with a bolstered concrete structure prolonged from the winding corridors. By doing so, we unexpectedly entitled it with a picture of conventional “Over-hanging eave”, posing as an antithesis to the pavilions within the atrium, constantly forming the Wonderland within the previous city of Chengdu.