PS Navyom Sales Pavilion / Abin Design Studio

Curated by Hana Abdel
OFFICES, COMMERCIAL ARCHITECTURE • KOLKATA, INDIA
Architects : Abin Design Studio
Area : 365 m²
Year : 2021
Photographs : Suryan // Dang, Abin Chaudhuri
Landscape Consultant : ADS, PS GROUP, Raju Patlack
Client : PS GROUP
Principle Designer : Abin Chaudhuri
Design Team : Shubham Majumder
Coordination Team : Mehbub Alam, Rohit kr. Baidya, Manmohan Shukla
Architect : Abin Design Studio
City : Kolkata
Country : India

© Suryan // Dang

Textual content description offered by the architects. Positioned within the bustling metropolis of Kolkata, Navyom is a minimalistic pavilion developed on its remediated website. The location, as soon as a waste yard, contains two massive banyan timber that grow to be the determinant of the design. Navyom features as a mock-up for the upcoming condominium on the positioning that it overlooks.

© Suryan // Dang

The rectilinear kind sits flippantly on the elevated panorama bettering the viewpoints of the building. The shape bends and transforms because it circumvents the present timber. The chamfered ends on each side grow to be cosy balconies expressing the expertise one would have of their bought condominium.

© Suryan // Dang

The design is punctuated with tiny pockets of vegetation. The projected body guides vantage level while creating total visible stability. The metallic mesh lights the balcony in intricate beams, within the nature of, mild filtering by dense foliage. The steel mesh that envelops the pavilion is reclaimed from an previous mission of the shopper. The areas are fastidiously curated and deliberate.

© Suryan // Dang

The reception desk is customized to suit the great design language. The assembly rooms are oriented near the cover of timber, making the perform extra snug and sustainable. The mock-up front room cum dialogue room is positioned within the different finish attaching itself to the balcony.

© Suryan // Dang

The earthy tones mirror on the interiors as effectively, with a subdued color palette reflecting it’s modernism and minimalism. The building doesn’t overpower the positioning and comfortably suits the human scale with out being underwhelming. The principally monochromatic colors of the inside convey out the amount to its greatest.

© Suryan // Dang

The panorama is a humble try on the recreation of nature. Assorted flora of varied scales makes it seem much less artificial. The pavement is natural and experiential as it’s supposed. Navyom is a philosophical mixture of ‘remediation’ and ‘place making’.