OurDomain Student Housing / OZ Architects

Curated by Paula Pintos
MIXED USE ARCHITECTURE, DORMS, OFFICES • AMSTERDAM, THE NETHERLANDS
Architects : OZ Architects
Area : 90000 m²
Year : 2021
Photographs : Marcel van der Burg, Mark Kuipers, Valentijn Kortekaas
Lead Architects : Chris Zwiers, John Bosch, Oresti Sarafopoulis
Landscape : Karres en Brands
Design Team : Chris Zwiers, John Bosch, Oresti Sarafopoulos, Cees den Ouden, Ewout de Jager, Farida de Vries, Gijs Tegelberg, Hesh Fekry, Jan Hijlkema, Jaime Pérez Galindo, Javier Oyanarte Callego, Joanna Wnuk, Jorn van Popta, Maarten Verhelst, Martin de Jong, Rogier Bezuijen, Rogier Söhne, Sander Klein, Thijs Ultee, Thom Pegman, Wellae el Rowidi, Zachary Ropel-Morski
Clients : Blauwhoed
Engineering : OZ
Collaborators : Z-as maquettebouw
Parking Area : approx. 12.000 m2
City : Amsterdam
Country : The Netherlands

© Marcel van der Burg

Textual content description offered by the architects. OurDomain Amsterdam Southeast, positioned on a information axis consisting of instructional establishments and scholar housing in Amsterdam, sparks a brand new pulse within the space. Strategically positioned subsequent to an educational hospital and prepare station, the campus with a important mass of approx. 1,500 flats and facilities introduces its first residential building right into a predominantly workplace space. This new campus is the catalyst that ignites the long-desired change from a mono-functional workplace space right into a energetic, multifunctional metropolis district. The urbanistic goal of the OurDomain campus is to introduce basic change, generate new connections, and facilitate social house that conjures up its customers.

All stakeholders thought of the encircling bigger transformation space (often known as Amstel III) problematic. The placement, arrange as an workplace space, has an unattractive look. A hospital is without doubt one of the foremost stakeholders within the space. Social security is some extent of consideration. Most of the present workplace buildings are free-standing creating islands. These islands had been created by centering the buildings with water and greenery. In the meantime, there have been optimistic ongoing developments comparable to a number of start-up initiatives. The large query was: the way to unite this divided space in such a manner that it turns into an entire? With the plan for the OurDomain campus, a connection was realized as a primary step for the additional growth of the transformation of the realm as an entire.

© Marcel van der Burg

The selection for a campus neighborhood at this location is particular as a result of it’s the first time that folks can stay on this a part of Amsterdam. The concept to implement a campus pertains to a present Amsterdam housing subject: a terrific scarcity of housing for college students and younger individuals. In an effort to make this residential perform potential the municipality of Amsterdam amended the zoning plan in 2011 to allow residential models, on the request of market events. In 2014 OZ, along with advisor Fakton, developer Blauwhoed, actual property proprietor LSI, and investor Greystar, researched the opportunity of introducing a lot of flats. It was investigated whether or not a brand new campus for younger adults subsequent to the hospital responded to the demand for extra youth housing. The outcomes had been optimistic and that’s how the elemental plan for an area-oriented strategy was born. In the end, the curiosity of Greystar on this undertaking was decisive. The American investor was already engaged on a campus idea in part of Amsterdam Southeast and in addition noticed the opportunity of this new campus. The municipality of Amsterdam agreed on the effectuation.

© Marcel van der Burg

A brand new tenant for an empty workplace building and parking storage on the placement of OurDomain couldn’t be discovered and the realm was socially unsafe. For these causes, it was determined to demolish each buildings. The world appeared cluttered with plenty of fencing, and the general public house was not maintained effectively. A bit desolate and inaccessible. College students had additionally reported a way of anonymity and insecurity.

© Marcel van der Burg

The principle city growth goal for the realm was to attach capabilities, routes, and environment to the campus. The general public house, at first an unattractive place to remain, was the premise for the campus plan. The structure of the general public house ensured cohesion within the plan space, the neighborhood campus, and the medical campus as an entire. A high-quality public space was important, due to the residential perform of the neighborhood campus. The distinctive character of every of the three campus buildings displays the varied character of the realm with all unbiased workplace buildings. OZ selected to make three totally different companions answerable for every of the person designs.

© Marcel van der Burg

The architecture strengthens the connection with the general public house. The connection of the out of doors house to the bottom degree of the three buildings is essential to create one neighborhood. Openness is a key phrase that’s mirrored all through the campus. Water and greenery now not act as dividing components however had been remodeled into connections. The biking and working routes are extra built-in than earlier than. Steady routes join the campus with the metro station, hospital, and different surrounding buildings. The routes within the plan are related to squares, which have numerous capabilities and actions. Residents meet right here, play sports activities or manage a BBQ. The general public capabilities positioned within the plinth are meant for the residents of the neighborhood campus.

© Marcel van der Burg

Inserting three massive housing blocks (East Home, North Home, and West Home) round an articulated park permits for a recognizable residential environment in a predominantly workplace location. The three blocks, every with an unbiased id, are designed to be cornerstones that mark the park boundary. Along with the 2 present buildings, which will probably be remodeled into scholar housing and medical startups, the campus will develop into the pivotal middle of the realm. The luxurious, inviting panorama design by Karres en Manufacturers provides articulated topography to the park. The residual soil of excavating the underground parking storage is used to make small-scale hills that render native high quality, give the realm a powerful id, and encourage individuals to utilize it.