Explorations Architecture

Habib Bourguiba Hall / Explorations Architecture

Curated by Paula Pintos
STUDENT HALL, DORMS, LANDMARKS & MONUMENTS • PARIS, FRANCE
Architects : Explorations Architecture
Area : 5846 m²
Year : 2020
Photographs : Salem Mostefaoui
Lead Architect : Benoît Le Thierry d’Ennequin
Architect, Project Director : Claudia Trovati
Architect, Assistant : Charles Eliot Meyer
Architect : Lamine Ben Hibet
Landscape Architects : Marti Baron
Technical Consultants : OTE
City : Paris
Country : France

© Salem Mostefaoui

Textual content description supplied by the architects. The Habib Bourguiba Corridor is the second pupil residence constructed by the Fondation de la Maison de Tunisie, which is funded by the Tunisian authorities. Positioned within the mythic leafy grounds of Paris’s Cité Internationale Universitaire — a singular focus of cultures, nature, and architecture —, it permits the muse to double the variety of college students it may well accommodate.

© Salem Mostefaoui

Our undertaking’s natural kind surmounts the difficulties of a website that could be very uncovered, not solely to the weather but additionally to noise and the gaze. Its exterior envelope, which protects and unites, is directly a filter and a murals, a calligraphic abstraction signifying the nation it represents, Tunisia.

© Salem Mostefaoui

Counting 200 bedrooms for each college students and researchers, the building prioritizes communal areas that guarantee a welcoming and studious ambiance. A spectacular top-lit atrium federates the entire with its spiraling vertical connections. The building additionally incorporates a 250-seat auditorium, a tearoom open to the general public, a communal kitchen/eating room, and a studying room.

© Salem Mostefaoui

At ground-floor degree, the curving façade leads guests naturally in direction of the glass-walled entrance corridor with its Tunisian-style backyard on the rear, which is accessible to most of the people.

© Salem Mostefaoui

Inside, the corridor of residence wraps round fluid and light-filled atrium, an area of encounter and trade that college students are inspired to acceptable. The atrium unites all of the corridor of residence’s areas, whether or not communal (eating and lounge areas) or non-public (the bedrooms), and organizes motion across the building.

© Salem Mostefaoui

The inner structure follows the shopper’s request that private and non-private zones be saved completely separate. The general public zone; The doorway corridor accesses the building’s three public areas; the 250-seat auditorium occupies a part of the bottom ground and the basement; the tearoom is situated on the bottom ground close to the doorway and could be instantly accessed from exterior; the decorative backyard

© Salem Mostefaoui

The non-public zone; The principle communal areas — eating room/kitchen, TV lounge, smoking room, laundry — are situated on the second storey, as are employees amenities and administration places of work.

© Salem Mostefaoui

A fluid, panoptical, convivial house, the kitchen/eating room wraps across the beneficiant atrium, which varieties the beating coronary heart of the corridor. In addition to bringing daylight down into the building’s centre, the atrium encourages higher interplay amongst residents; it permits college students to fulfill and trade in a casual setting; it avoids the lengthy, darkish, monotonous corridors that usually blight halls of residence; it makes a social spectacle of the connections between flooring due to its open stairs; it supplies exhibition house for residents.

© Salem Mostefaoui

Fitted with panoramic home windows, the bedrooms are outfitted with bespoke appointments and furnishings whose curved varieties echo the building (rest room items and wardrobes). Set in opposition to the home windows, the blonde-wood desks lengthen ergonomically into benches after which into beds.