Earth House / SAV Architecture + Design

Earth House / SAV Architecture + Design
Curated by Hana Abdel
HOUSES, HOUSE INTERIORS • SIOLIM, INDIA
Architects : SAV Architecture + Design
Area : 700 m²
Year : 2020
Photographs : Fabien Charuau
Manufacturers : Laufen, Bharat Floorings, Daikan, FCML, Gessi, Schueco India, Woodville India
Architect In Charge : SAV Architecture + Design
Design Team : Amita Kulkarni, Anna Musychak, Dhrumil Mehta, Vikrant Tike
Landscape Design : SAV Architecture + Design
Developers : Kriss RE
Civil Contractor : Unitech Concrete Technologies
City : Siolim
Country : India

© Fabien Charuau

Textual content description offered by the architects. Located along facet a canal lined with coconut trees within the quaint village of Siolim, in North Goa, the Earth Home is designed with earthy stone and teak wooden textures, shaded courtyards round giant present trees and a big water pool round palms reflecting the mild and rooted nature of our Earth. Fronting the canal, the earth home consists of lengthy fluid bays that open in the direction of it providing views of the quaint coconut palm crammed water edge. The double peak front room extends additional into the panorama shaping a linear infinite pool whereas the opposite bays of the eating, bar and kitchen all lengthen to kind louvred semi- open areas making a dissolved edge situation.

© Fabien Charuau

Present old timber are preserved throughout the home with inside courtyards formed round them to present a really out of doors and tropical temper throughout the interiors. The doorway to the home is thru a customized crafted teak wooden louvred door shaping a contemporary semi-open veranda and making a heat, inviting really feel into this huge home by means of its perforated daylight on the cool concrete flooring. The inner courtyard adjoining to this veranda brings pure mild and connection to open air whereas additionally creates a path to the double peak residing with its Fibonnaci type spiral stairs.

© Fabien Charuau

The spiral stairs was designed as a sculptural factor inside this huge double peak area, and was crafted out of a spiraling white metallic balustrade enhancing its floating and sculptural really feel. Wood treads create heat while persevering with the nice and cozy particulars discovered by means of the home. The double peak residing area overlooks the pool and with its slide and fold doorways open the area to the coconut lined pool and surrounding panorama. Cane furnishings and a inexperienced upholstered couch mirror the sinuous architectural components inside the home in addition to the tropical Goan craft and native supplies. The wood art work wall on one facet of the wall manufactured from reused teak wooden provides heat to the complete area.

© Fabien Charuau

The living areas circulation into the open plan eating and kitchen with its Goan- Portuguese cement flooring, native granite counters and overlook one other courtyard that floods the area with pure mild. The kitchen extends into an out of doors eating that sits throughout the out of doors panorama with its louvred semi-open pavilion like really feel and uncooked wood desk and chairs. On the opposite facet of residing is a bar area that additionally opens as much as the out of doors canal views and pool. These out of doors patios merge into the panorama and provides loads of semi-shaded areas for the house owners to get pleasure from a relaxed tropical night overlooking the canal and tree-lined panorama.

© Fabien Charuau

The ground floor bedrooms are designed to have inside courtyards round present timber that carry comfortable mild inside . The higher bedrooms are related to personal terraces that give an expansive tropical view from them, connecting them to the encompassing timber. The materiality of cane and wooden in addition to the cool inexperienced and blue colours circulation into the bedrooms too. All the tub areas have a singular spatial expertise and are naturally lit, expansive and made with easy concrete and pure stone tiles.

© Fabien Charuau

With large overhangs and uncovered concrete roofs , the home is designed to brace the Goan tropical rains. The inside courtyards round tall present timber because the a number of louvred areas maintain the home passively cool and nicely ventilated within the tropical sizzling local weather. A lot of the glazing is double glazed and is oriented in the direction of the north to permit minimal warmth and direct daylight into the home. The strains and types of the Earth Home are designed to attach continuously with its open air, bringing nature and all its coconut palm crammed views in a contemporary, crafted and fluid manner.