© Luc Boegly

Cinema ètoile Cinémas Béthune / Olivier Palatre architectes

Curated by Paula Pintos
CINEMA • BÉTHUNE, FRANCE
Architects : Olivier Palatre architectes
Area : 5648 m²
Year : 2020
Photographs : Luc Boegly
Manufacturers : AutoDesk, Chaos Group, Archipad, Cinéma Next, MS Project, McNeel, Trimble Navigation
Clients : ètoile Cinémas
Structure : Mécobat Ingénierie
Fluides, Thermique : Innovation Fluides
électricité Cfa/Cfo, Cssi : CIN’Etudes
Opc, économiste De La Construction:SLPRO’JECT
Acousticien : dBALeconte
Consultants : Bureau de contrôle, coordinateur SPS – BTP Consultants
City : Béthune
Country : France

© Luc Boegly

Textual content description offered by the architects. The multiplex Etoile Cinémas was the chance to cope with problems with cultural and leisure architecture. The challenge is a part of the native growth coverage initiated by town through the label SmartCity. How and with which architectural units an architecture could exhibit the spectator? Impressed by Broadway by mild by William Klein (1958), we centered the challenge on the important thing idea of a transfiguring efficiency. A cinema is a posh architecture devoted to leisure but in addition to tradition and illustration: we wished our cinema to be a brand new place of assembly, identifiable within the city panorama, and infused with a brand new grandeur to make the cinephile looks like a privileged visitor.

© Luc Boegly

Going through the avenue coming from the practice station – a strategical place -, the building seems as a refined monolith fabricated from metal and light-weight. The concrete pre-slabs structure is adorned with an envelope of perforated sheet steel panels remodeled right into a starry mantle by a backlighting system. The starry mild sample is obtained by three completely different perforations randomly distributed on the panels, making a mesh impact behind which the LEDs mild up at various frequencies. The envelope makes the multiplex a brand new landmark within the metropolis and transfigures the city house. This building can be a spot the place to remain because of its theatrical, and opulent architecture, an optimized working surroundings for guests, and workers assembly ERP safety requirements.

© Luc Boegly

Building upon the historical past of architectural kinds, the Opéra Garnier, and the fifties trendy American metropolis, the monolith shows the social heritage dimension and common worth of Cinema. Set again from the road, it opens on a sq. that may be a crossroads directing the circulate of walkers to the cinema. The porosity of the primary glazed facade attracts the gaze inward and calls to cross from the within to the surface. It additionally supplies pure lighting and air flow that meet the necessities of air high quality and restricted vitality expenditure. The metallic lace situated in entrance of the facade additionally serves as a sunshade, lowering the sunshine linked to the glazed openings, and contributes to thermal regulation by concealing the concrete structure. The whole lot contributes to the theatrical performance and attractiveness of the building.

© Luc Boegly

The corridor, the escalators, the wood staircases with extensive passageways, and the mezzanine are locations of illustration and promenade. The beneficiant measurement of the Nice corridor accommodates the ticket workplace, confectionery and drink gross sales counters, and a leisure space, and serves the huge mezzanine, a passageway to see and be seen. It helps to revalue the apply of movie lovers. For the scenography, we used the graphic depth of royal blue and spicy orange, and yellow and pink. In distinction with the outside whiteness and the mineral grey of the concrete, the dazzling coloration scheme generates inside panoramas, enhances the supplies (carpet, steel, concrete), makes the signage. It dispenses festive vitality and a sensory dimension that generate an immersive cinematographic expertise and create the space-time of cinema.