© Thijs Wolzak

Folly Kometenplein Pavilion / bureau SLA.

Curated by Paula Pintos
INSTALLATIONS & STRUCTURES, PAVILION • HOOFDDORP, THE NETHERLANDS
Architects : bureau SLA
Area : 18 m²
Year : 2019
Photographs : Thijs Wolzak
Manufacturers : Adobe Systems Incorporated, Graphisoft SE, Trimble Navigation
Lead Architects : Peter van Assche
Design Team : bureau SLA, Amsterdam
Clients : Municipality of Haarlemmermeer
Builder : Helldörfer Lasbedrijf en Scheepsbouw, Arnhem
Construction : Fmax I-saac, Delft
City : Hoofddorp
Country : The Netherlands

© Thijs Wolzak

Textual content description supplied by the architects. Subsequent to the Hoofddorp prepare station is the Beukenhorst West enterprise park. The location is positioned between the station and the village heart. Till not too long ago it was a mono-functional, pragmatic enterprise space: workplace blocks and parking areas. The realm will change considerably with the realisation of Hyde Park: MVRDV designed the masterplan for practically 4,000 flats, Dijk&co Landschapsarchitectuur made a design for the general public area. The residential blocks are at the moment being constructed after designs by MVRDV, MVSA, Studio Ninedots, Barcode, and Staff V. The realm will grow to be the brand new entrance to Hoofddorp.

© Thijs Wolzak

With the realisation of the Gerritshoeve and the folly, the station space is a pretty public area in the course of the building of Hyde Park. The Gerritshoeve is a renovated monumental barn that’s at the moment positioned elsewhere within the Haarlemmermeer and can quickly be given a brand new vacation spot as a restaurant. The folly is a cheerful addition to the Kometenplein. It serves as a house base for outside encounters. Meals vans moor right here, drinks are held after working hours and small occasions are organized across the 10-meter-high object.

© Thijs Wolzak

The triangular object consists of 4 segments. Two of the 4 segments can transfer vertically and change positions. On this manner, the pavilion opens and closes. When closed, the door and the counter are at a peak of 6 meters. After altering positions they’re accessible from the sq.. The folly is manufactured in components in a workshop and may be disassembled comparatively simply. After completion of Hyde Park, the pavilion may be repurposed elsewhere.

© Thijs Wolzak

The graphics together with the triangular form present both sides with a brand new expertise. Each perspective offers a brand new picture.