Studio Gang

Beloit College Powerhouse / Studio Gang

Curated by Paula Pintos
ENERGY PLANT • BELOIT, UNITED STATES
Architects : Studio Gang
Area : 120000 ft²
Year : 2020
Photographs : Tom Harris
Associate Architect : Angus Young Associates
Acoustic & A/V Consultant :Threshold
Civil Engineer : R.H. Batterman & Co.
​Mechanical Engineering : dbHMS
Signage & Wayfinding Consultant : 3st/Span
Athletic Facility Consultant : Hastings+Chivetta Architects
Lighting Consutlant : dbHMS
Landscape Architects : Applied Ecological Services
Pool Consultant : Ramaker & Associates
It Consultant : True North Consulting Group
Costs Consultant : Dharam
City : Beloit
Country : United States

Textual content description supplied by the architects. Situated alongside the Rock River, adjoining to the Faculty’s campus and near downtown Beloit, the Powerhouse venture combines an assemblage of historic buildings that made up the Blackhawk Producing Station (constructed between 1908–1947) together with a brand new discipline home addition.

The design retains architectural options and industrial tools from the unique buildings whereas incorporating new sustainable practices and full of life gathering areas that encourage college students to combine with one another and the bigger Beloit neighborhood.

A suspended, three-lane monitor runs by means of all parts of the building, which homes a health middle and leisure health club, an eight-lane competitors swimming pool, and the indoor turf discipline home, in addition to areas for dialog, collaboration, and examine. Extra facilities embody a espresso store, pupil lounges, membership rooms, a convention middle, and a 164-seat auditorium.

Remodeling the hundred-year-old structure introduced important challenges, particularly to environment friendly power use. New insulation regulates warmth circulation within the historic parts of the building, whereas the polycarbonate façade of the brand new discipline home gives superior thermal insulation and plentiful, diffuse pure gentle all through the day. As well as, a radiant panel and slab system harnesses power from the Rock River for a lot of the Powerhouse’s heating and cooling wants, enhancing consolation throughout the building and sustaining the very best air high quality, whereas additionally minimizing complete power use.

A brand new pedestrian bridge and publicly-accessible elevator join the Beloit Faculty campus, which sits on a hill, with the Powerhouse and the adjoining riverside paths and parks at floor stage. Forming these new hyperlinks between city, robe, and river, the previous energy plant is now producing a extra energetic and vibrant neighborhood life.