Zemberek Design

Antik Dantel HQ / Zemberek Design

Curated by Hana Abdel
OFFICE BUILDINGS, SHOWROOM, OFFICES INTERIORS • ISTANBUL, TURKEY
Architects : Zemberek Design
Area : 6000 m²
Year : 2020
Photographs : İbrahim Özbunar
Lead Architects : Başak Emrence, Şafak Emrence
Architectural Design : Ece Ilgın Avcı, Murat Çakan, Fatma Altıntaş, Cihan Şahin, Çağla Abdu, Elif Molla
City : Istanbul
Country : Turkey

© Ibrahim Ozbunar

Textual content description supplied by the architects. The challenge has designed because the headquarter of a well-established lace producer firm. The most important features of the building are; a showroom the place manufacturing samples of the corporate are exhibited, private places of work of the companions, open-plan workplace and assembly areas, eating corridor for firm workers.

© Ibrahim Ozbunar

Zemberek Design staff has been concerned within the challenge in an early stage whereas tough building of basement flooring was in course of. Subsequently, facade and interior design revised and developed to carry to the prevailing strengthened concrete structure and axis system. As a result of new design idea and customer expertise, the beforehand designed strengthened concrete system was changed with metal building. One of many basic targets of the design was welcoming the guests to a journey that begins from the doorway of the building and extends to the lakeside with a holistic and segmented stream.

© Ibrahim Ozbunar

Whereas the arches, lined up one after the opposite like a spine, divide the area into sections, additionally supplies a notion of course and completely different perspective potentialities that invite the guests into the stream of the building. The preliminary sections from the doorway of the building welcome the visitors and encompass them with a dwelling nature ambiance like a jungle underneath the glass vault.

© Ibrahim Ozbunar

Subsequently, the visitors passing by the crops, attain the showroom which accommodates the working area and lounge. The second glass vaulted part divides the showroom into two and in addition supplies a big assembly area. Finally, the journey finishes with an inside lounge and a terrace that overlooks the lakeside view. Within the showroom, lace merchandise are exhibited and designers from textile firms are hosted to look at the lace choices and work on their designs.

© Ibrahim Ozbunar

On this course of, our foremost purpose was to create area alternate options the place the customers might each work individually and collectively and breathe and personal. A single-arm staircase that continues in the identical course, connected to the principle orientation setup, on the second axle, carries the circulation to the workplace flooring. The workplace flooring’s foremost circulation axis works like a road, with the narrowing and growth within the plan setup, the occupancy vs emptiness composition on the inside facades. “The road” opens outside by the small yards which might be connected to it. Lastly, the journey ends with the terrace opening to the lake view.

© Ibrahim Ozbunar

The entire loop consists of an uninterrupted expertise, that connects this flooring showroom on the bottom flooring and the eating corridor on the decrease flooring with a spiral staircase on the final axis. The language and materials; on the façade, aluminum profiles of classic tones and window glasses of various shades and textures had been most well-liked. Within the particulars, supplies comparable to brass, marble, glass, wooden, and velvet cloth dominate the design, forming elegant integrity.

© Ibrahim Ozbunar

The brass and wooden particulars produced by handwork coincide with the ideas comparable to care and precision as within the firm’s stance. On the huge surfaces comparable to flooring and partitions, moderately calm, brutalist appearances had been focused, and concrete and concrete-derived supplies had been most well-liked.