UP! Berlin / JASPER ARCHITECTS

Curated by Paula Pintos
OFFICE BUILDINGS • BERLIN, GERMANY
Architects : JASPER ARCHITECTS
Area : 62700 m²
Year : 2021
Photographs : Nils Koenning, Hans-Georg Esch
Manufacturers : Knauf, Lindner, Siemens, APP
structural Engineer : Bollinger + Grohmann
Landscape consultant : YEWO Landscapes
Design Concept And Architectural Design : JASPER ARCHITECTS
Building And General Planning : JASPER ARCHITECTS and GEWERS PUDEWILL
Head Of Design : Martin Jasper
Planning Lead : Joerg Westphal
General Planning Lead : Henry Pudewill, Georg Gewers
General Planning : Georg Gewers, Alexander Mendelsohn
Facade Design Team : Tobias Becker, Dennis Trutty
Planning Team : Lene Nettelbeck, Sara Staschiok, Nabil Rajjoub, Andre Flaskamp, Andrey Yordanov
Sustainability Consulting : Ibak
Hvac, Mep Engineer : Engineering company Meinhardt Fulst
Building Physics Consultant : Müller-BBM GmbH
Fire Consultants : hhpberlin
City : Berlin
Country : Germany

© Nils Koenning

Textual content description supplied by the architects. In 2016 JASPER ARCHITECTS gained the competitors organized by SIGNA, Austria’s largest privately-owned actual property firm, for an general redesign of the previous “Centrum Warenhaus” shopping center of the GDR, inbuilt 1979. The competitors job was to current an idea to show this huge squared building block of 80m x 80m into usable workplace house for the digital period.

© Nils Koenning

The previous division retailer was initially conceived as an introverted building with out openings to the surface. That precept needed to be reversed: the inside daylight scenario was a serious problem. The thought introduced within the competitors by JASPER ARCHITECTS was to chop triangular-shaped prisms on either side of the squared building to flood the inside with pure gentle and by this, loosen up the large monolithic geometry. These “voids” redefine the building’s city presence solely, opening up the amount on all 4 sides.

© Nils Koenning

“The scale of the UP! have been all too acquainted for us: the prevailing building seemed like a monolithic extrusion of a typical metropolis block of Buenos Aires. These maintain confronting the architects with one fundamental problem: How is the supply of pure lighting handled? Cuts of all sizes and types are made into the city mass and concrete planning laws of various instances overlap – these create complicated city geometries that at all times come up from the identical squared base of the town block. For us, this was an inspiration for our proposal for the UP!” (Martin Jasper)

© Nils Koenning

The ground house that had been minimize out was regained by two added flooring on the highest of the prevailing structure, plus a roof pavilion and intensive rooftop terrace. The whole present facade was eliminated and the building block was decreased to its concrete skeleton. With big round saws, the voids have been minimize out of the previous structure.

© Nils Koenning

What remained, was a daily grid of concrete columns subdividing the flooring each twelve meters and 4 cores. Elements of the historical past of the building have been uncovered, a long time of historical past left their patina on the naked concrete; previous technical infrastructure and rusty traces grew to become seen and have been stored in place. The tough, industrial appeal grew to become a canvas for the brand new period.

© Nils Koenning

The facade consists of two sorts of modules: a totally glazed and an opaque module with built-in casements. They cowl your complete facade in a ratio of three to at least one, offering the required quantity of shade for daylight regulation. Within the voids, glass doorways are built-in to present entry to the terraces. The previous skeleton is revealed to passers-by behind the brand new glazed envelope, and the city atmosphere might be skilled as a full panorama view from all ranges.

© Nils Koenning

To arrange the huge ground areas into completely different zones, assembly room containers and translucent cast-glass partitions are distributed strategically together with the flooring. The flooring colour idea provides one other layer to the zoning, defining practical areas with out bodily boundaries. What was as soon as an interior-focused buying middle has been reimagined as an outwardly centered middle for productiveness, creativity, and group.