Treehouse Suite / Deture Culsign, Architecture+Interiors

  • Architects: Deture Culsign, Architecture+Interiors
  • Area: 65 m²
  • Year: 2015
  • Photographs: The Cubic Studio , Leonardo Palafox
  • Management Company:Playa Viva S de RL de CV
  • Owner:David Leventhal
  • Country:Mexico
Photography © The Cubic Studio
Photography © The Cubic Studio

Treehouse Suite / Deture Culsign Textual content description supplied by the architects. Stroll the one-mile beach of this 12-key 200 acre eco-resort, and what attracts your gaze is an elliptical formed bamboo wrapped platform hovering someplace between the cover of palms above and inexperienced shrubbery under.  This perch is the beachfront bed room of the 700sf bi-level treehouse suite.

Photography © The Cubic Studio
Photography © The Cubic Studio

Upon method, although hard to tell apart inside from exterior, there may be an open-air lower-level villa housing the sitting space and bathroom and upper-level perch for the sleeping area. The villa’s palm-tree-pierced, clay tile roof and uncovered wooden beams present a textural ceiling for the lounge and loo, the place domestically sourced wooden turns into countertop, carved stone is the vessel sink and hand-laid pebbles create the graphic shower flooring.  Bamboo screening supplies privateness whereas the roof is deliberately carved again so showering could be skilled outside, revealing palm trees by day and a blanket of stars by night time.  With all water heated by photo voltaic, all water recycled, all electrical supplied by 100% solar energy and all-inclusive yoga lessons, the impassioned eco-traveler or curious explorer can discover harmonious balance with the environment and one’s self.

Photography © Leonardo Palafox
Photography © Leonardo Palafox

The perch removes all pointless parts to deliver an au naturel, immersive retreat. An outsized, curved wooden door completely arches to the bamboo sheathed perch. Minimal locally made furnishing ship unobstructed entrance and rear views, whereas hatch home windows scatter about for continuous peeks of nature and assist passive cooling. Inside and exterior bamboo shoot displays splaying branches of a real perch. Regionally sourced woods create the perch edges of flooring, ceiling and wall, every stagger because the randomization of parts present in nature. Hoping to nudge visitors to peel away typical inhibitions, a two-person flooring hammock with unobstructed views down provides a real sense of suspension.

Floor Plan

With an expedited schedule, it took 6 months from the preliminary design meeting, to receiving the first treehouse suite visitor.

Treehouse Suite / Deture Culsign