Marcin Kwietowicz + Michal Sikorski

TARAS Skatepark / Marcin Kwietowicz + Michal Sikorski

Curated by Paula Pintos
INSTALLATIONS & STRUCTURES, PARK, SKATEPARK • VARSOVIA, POLAND
Architects : Marcin Kwietowicz, Michal Sikorski
Area : 1600 m²
Year : 2019
Photographs : Błażej Pindor, Marcin Czechowicz
Manufacturers : HAY
General contractor : Palmett
Lead Architect : Michał Sikorski
Architect : Agnieszka Kołacinska
Structural Engineer : Daniel Przybyłek
City : Varsovia
Country : Poland

© Błażej Pindor

Textual content description supplied by the architects. For the reason that collapse of communism thirty years in the past, Warsaw’s hyper-centre has develop into a testing floor for all kinds of quickly increasing company architectures. On the identical time, public house appears to have been frozen and barely advanced in its monumental scale and socialist type. It is just lately {that a} collection of latest public investments intends to deliver new applications to the town centre, igniting the potential to activate and inhabit it.

© Błażej Pindor

In response to this context, we thought of building an interface between the stone-clad public areas and the inaccessible glass skyline. We’ve designed a horizontal skyscraper, manufactured from wooden and composed of public facilities. The undertaking takes benefit of the accessible house and enters a proper dialogue with the encompassing skyline.

© Błażej Pindor

The “TARAS” city deck is a public house realized as a part of the Warsaw participatory budgeting program. The undertaking brings new func=ons to life in a nook of a park, which was, till recently, uncared for and misused. It revitalizes a pre-existing pavilion and defines a short lived restrict to the development website of the brand new museum of recent artwork.

© Błażej Pindor

The greyish wood decking within the form of an elongated rectangle – with its geometry, coloration, and scale – corresponds with the encompassing workplace buildings, complementing the company city context with public capabilities. The platform, positioned in proximity to the soviet-style Palace of Tradition and Science, resembles a big wood deck (80x20m) and serves as a minimalistic, organized public house. It hangs above the noise of the consistently shifting, altering metropolis like a relaxed wood raft.