Suure-Jaani Health Centre / Arhitekt Must

Curated by Hana Abdel
SPA, SECURITY, SUSTAINABILITY • SUURE-JAANI, ESTONIA
Architects : Arhitekt Must
Area : 3120 m²
Year : 2019
Photographs : Tõnu Tunnel, Kristjan Lust, Terje Ugandi
Interior Architecture : Kuup Disain OÜ, Riin Kärema, Kerli Lepp, Mari Põld
Project Management : Novarc Group AS
Contractor : Eviko AS, Kivipartner OÜ
Design Team : Kaidi Põder, Katrin Vilberg, Gert Guriev, Liina-Liis Pihu, Märten Peterson
Client : Põhja Sakala Vald
Engineering : Novarc Group AS
City : Suure-Jaani
Country : Estonia

© Tõnu Tunnel

Textual content description offered by the architects. Suure-Jaani Well being Centre is positioned on the previous website of the hearth brigade clubhouse subsequent to the central sq. in small rural city Suure-Jaani, Estonia. The advanced consists of latest constructed models adjoining the historic tower of the hearth station. The building was born out of want to withstand the depopulation of small cities and the lifelessness of city centres. To be able to activate city life, a spatial program of a multifaceted public building was erected. The building had to enhance city’s public companies (swimming pool, ambulance, police) and add worth to locals’ high quality of life (well being centre, rehabilitation clinic amongst others), whereas additionally functioning because the city’s vacationer and leisure vacation spot (SPA, customer centre, café). The building was born because of a public architecture competitors.

© Tõnu Tunnel

A very powerful architectural determination of the authors was structuring the spatial programme into smaller models in an effort to mix the comparatively giant building into small city’s city tissue. The six smaller volumes are designed as archetypal pitched roof buildings, which create giant ethereal void in-between them. Central void, carefully related with the outside house, hosts the water park primarily based on amosphere of Soomaa Nationwide Park floods.

© Tõnu Tunnel

Soomaa (interprets from Estonian to ’bog-land’) Nationwide Park is positioned within the neighborhood of the Suure-Jaani settlement. It’s identified for the pure phenomenon of excessive water, which annually floods roads, villages, fields and forests, making the panorama accessible solely by watercraft. The core water park space of the building is the designed as a flooded subject of water between the archetypal pitched roof volumes. The swimming pools are designed as paying homage to the native panorama with the borderlines of bathroom swimming pools and floodplains seen in its geometry. The ceiling above the watery panorama encompasses a clouded sky blurring the boundaries between indoor and outside areas.

© Tõnu Tunnel

The load-bearing constructions of the building are product of concrete, metal and timber. Protecting in thoughts the native milieu and the supplies used within the authentic structure, the building is completed off with the world’s attribute pink brick. The historic rubble and brick partitions of the physique of the building are preserved and displayed. The roofs of the energy-efficient building are coated with darkish tiles built-in with photo voltaic panels by an area producer. The ending of the inside and pool makes intensive use of polyurea coating and translucent stretch ceilings.