Enota

Skorba Village Center / Enota

Curated by Fernanda Castro
INSTALLATIONS & STRUCTURES, CHAPEL • SKORBA, SLOVENIA
Architects : Enota
Area : 300 m²
Year : 2017
Photographs : Miran Kambič
Manufacturers : Franc Černelč, Miran Fekonja, Štefan Topolovec

© Miran Kambič

Textual content description supplied by the architects. Skorba is a small village within the neighborhood of Ptuj, Slovenia’s oldest city. As soon as a typical village with a clustered settlement sample, the passage of years and the proximity of the town brought on it to develop out of flip, remodeling it right into a commuter suburb and not using a clear structure. The natural progress resulted in a markedly heterogeneous growth organised alongside the entry roads, with no public floor structure and and not using a clearly legible village centre.

© Miran Kambič

Consequently, the primary consideration following the choice to erect a village chapel was how one can use this chance to additionally lay out a central occasion and socialising house for the villagers. The positioning for the brand new village centre was fastidiously chosen: the plot as soon as contained the village stream supply, and that is additionally the purpose the place the one river terrace financial institution rises upwards to the opposite one. The village centre is sited near the group centre building, on the crossroads of the primary paths via the village.

© Miran Kambič

In discussing the brand new village centre Skorba, it’s exceptional that the complete venture, from the preliminary concept to completion, was pushed by the initiative of the inhabitants themselves. They took an lively half in elevating the funds to buy the plot in addition to within the building, which required many hours of voluntary work by the villagers. All of this needed to be taken into consideration when drafting the venture. Subsequently, the design doesn’t hinge upon the perfection of each element and doesn’t function any high-tech options. As a substitute, it goals to ascertain an acceptable relationship with its environment and a sufficiently daring look mainly by way of a clearly legible volumetric design and easy materiality.

© Miran Kambič

Step one in defining the house is the siting of the triangular floor of the brand new sq. within the centre of the vacant plot. The paved floor, clearly separate from the grassy environment, defines the long run socialising house. The floor then employs a slim entry path to connect with the street passing by. The central half, created by the part of the geometries of each paved surfaces, is given a slight dip, which shelters the occasion house from the impacts of the environment and directs all customers’ gazes in direction of the centre. Subsequent, the volumes of the chapel and the grandstands are raised to create an introverted village sq.. The ultimate gadget in designing the brand new village sq. is the truncation of the raised volumes by way of a uniform airplane which creates an impression of a digital roof and completes the structure’s type.

© Miran Kambič

Your complete structure is manufactured from a uniform materials – white concrete. The mixture of easy materiality and emphasised volumes creates a pretty spatial factor, its look sufficiently daring to drown the heterogeneous structure of the environment and mark the importance of the realm.