Dietmar Feichtinger Architectes

School Center and Leisure Activity Center in Antony / Dietmar Feichtinger Architectes

Curated by Paula Pintos
ELEMENTARY & MIDDLE SCHOOL • ANTONY, FRANCE
Architects : Dietmar Feichtinger Architectes
Area : 3571 m²
Year : 2020
Photographs : David Boureau

© David Boureau

Textual content description supplied by the architects. Faculty buildings form the event of youngsters and younger individuals who spend a lot of the day there. They’re additionally status initiatives for French municipalities. Subsequently, its architectural high quality is much more important. The brand new elementary college with kindergarten by Dietmar Feichtinger Architectes in Antony is the results of a contest received and an unlimited enchancment in comparison with the old-fashioned it replaces. Antony is a part of the Métropole du Grand Paris, the RER C prepare takes 20 minutes to the middle of Paris. The college is near the station, a secondary college, and a highschool, on a curve in Rue Pierre Gilles de Gennes.

© David Boureau

So as to slot in with the city structure, to acquire as a lot area as doable for the courtyards, and optimum daylight for the lessons, the building follows the boundaries of the location. Pure daylight, open, shiny rooms, a considerable amount of freedom of motion, and direct entry to the outside have been important planning standards. The incidence of daylight was simulated over the entire 12 months, the wings are staggered in top: three flooring within the northeast, two within the northwest, and one on the winding highway from southwest to southeast. The solar shines into the schoolyard and the lecture rooms, vitality consumption stays low. The college consists of 4 wings that encompass a big, trapezoidal courtyard. A courtyard with bushes and a big terrace for the lessons on the primary ground varieties the ethereal, sunny, child- and exercise-friendly middle of this college.

© David Boureau

Optimized utilization of the location. The multi-purpose corridor on the bottom ground is located on the curve of the highway within the southeast. It’s appropriate as an area for play, sports activities, and train for kids, but additionally for occasions. It varieties the hyperlink between the big canteen on the road aspect and the doorway within the west wing of the college. This whole sequence on the road is mixed with a polygonal, partly translucent facade manufactured from glass and expanded metallic. This provides the youngsters a presence within the city area, allows pure mild and air flow, and indicators openness.

© David Boureau

Surrounded by a large, red-colored pavement, the corridor rises in the direction of the curve as much as a room top of 4 meters. It follows the curve of the location and creates a really shiny, spacious, multifunctional room. Its barely rising roof is used as an out of doors courtroom on the primary ground. The roof slope results in flat picket steps, a barely seen stainless-steel internet serves as a ball internet, and fall safety. Crops alongside the outer restrict present a inexperienced filter in the direction of the encompassing.

© David Boureau

Welcoming. Within the southwest, the geometry of the roof varieties a cover that protects the doorway. Right here the youngsters can wait earlier than and after college. A second multipurpose room is barely superior – it emphasizes the doorway and may also be used externally. The general public area on the road is adopted by the hall that opens in the direction of all lessons. It serves as a buffer, transit zone, lounge, and break space. This hall widens up behind the doorway to the lobby, the place a large staircase results in the primary and second flooring. It naturally separates the older youngsters from the little ones who stroll straight into their teams.

© David Boureau

Lessons as dwelling areas. The school rooms of two and a half to six-year-old youngsters are located on the bottom ground. With floor-to-ceiling glass facades that may be opened largely with sliding doorways, they’re all oriented in the direction of the spacious playground, which is designed as a pleasant artwork panorama with mild hills manufactured from sports activities surfaces, bushes, and play areas. The kids can go outdoors straight.

© David Boureau

The lessons on the higher ground observe the identical precept: They’re oriented in the direction of spacious terraces. The rounded edges kind the internal courtyard. A part of the terraces is manufactured from wooden. A sheltered area varieties a framed view of the neighborhood. Their youngsters can play outdoors even in wet climate. One can play or speak collectively in any climate till the category begins.

© David Boureau

Air high quality performs a significant function in youngsters’s well-being and talent to pay attention. A floor-to-ceiling picket panel interrupts the glass facade between the lessons. Behind it’s a heater that preheats the air and blows it in by way of the class-side fins when it’s too chilly. If the CO2 content material within the room air will increase, contemporary air is equipped. This picket factor offers the glass facade a rhythm and contributes to the nice and cozy ambiance of the courtyard. All partition partitions and load-bearing helps are manufactured from uncovered concrete, the partitions to the aisle as multifunctional picket furnishings: On the category aspect, they function cabinets, containers, and washbasins, and on the aisle aspect as cloakrooms. Within the entrance space, there’s a strip parquet on the ground. The canteen is a deep, open area on the road that’s naturally lit by the facade there and an all-around glazed internal patio.

© David Boureau

The college is strong, open, and shiny. For Dietmar Feichtinger, architecture is the stage for on a regular basis life. This college is oriented in the direction of outside areas – and it leaves sufficient area for appropriation and improvement.