Savannen Nursery / Nordic Office of Architecture

Curated by Hana Abdel
EDUCATIONAL ARCHITECTURE, DAY CARE • SKIBBY, DENMARK
Architects : Nordic Office of Architecture
Area : 912 m²
Year : 2019
Photographs : Kirstine Mengel, Imarken
Manufacturers : AutoDesk, Lunawood, Troldtekt, Gerflor, Rationel, AG Gulve, Adobe, Phønix Tag, Trimble Navigation
Products used in this Project

©Kirstine Mengel

Textual content description supplied by the architects. The design of Savannen Nursery relies on a need to create optimum areas for kids’s growth in downscaled and home-like environment. The design is similar to the archetypal Danish home with pitched roof, home windows and a door as imagined by a toddler and defines a composition that’s far much less institutional. Additional downscaling was achieved by partitioning the building into small items leading to a cluster structure with niches for diverse forms of recreation and play zones. The small items present overview and structure – a protected and manageable atmosphere for all youngsters, particularly emotionally delicate youngsters.

©Kirstine Mengel

The design and the supplies have been chosen to reduce the undertaking’s carbon footprint and to provide the nursery a inexperienced, sustainable profile. The implementation of built-in sustainable options relies on a holistic strategy to architecture. We consider that good architecture is about working in a visionary and accountable manner – at all times based mostly on context and powerful native anchoring.

©Kirstine Mengel

The detailing and the supplies are at all times fastidiously chosen for his or her capability to patinate and stand the check of time. At Savannen Nursery the sustainable, sturdy and native timber calls for minimal upkeep and create a heat, pleasant and tactile expertise for the youngsters. Every building has a distinct paneling, offering every area with a singular id.

©Kirstine Mengel

The title, Savannen (“savannah”) is impressed by its context on the open farmland on the fringe of the village, Skibby. The outside areas turn into a seamless extension of the inside, encouraging youngsters out into the recent air. The playground is designed for each play, reflection and studying, and the areas are divided into completely different zones in response to the context. The terraces closest to the building — and the areas shaped between the clustered volumes – are protected and home-like.

©Kirstine Mengel

Additional away from the building, play turns into extra of an journey. Right here the panorama is wilder — like an open discipline or savannah — and there may be area to cover, to be invisible. A fence separates the location from the forest, though towards this, the structure of the fence is sort of invisible, the bushes turning into the pure perimeter of the location.