Paul Andreu

National Grand Theater of China / Paul Andreu

THEATER • BEIJING, CHINA
Architects : Paul Andreu
Manufacturers : ALPOLIC, GKD Metal Fabrics, BFM

Paul Andreu


Text description provided by the architects. In Beijing is not all about Olympics. The National Grand Theater, by Paul Andreu is a magnificent and gigantic project finished a few months ago, complementing all the infrastructure been built for the big sports event.

Paul Andreu

The building is located within the coronary heart of Beijing on Chang An Avenue subsequent to the Nice Corridor of the Individuals and about 500 meters from Tian An Males Sq. and the Forbidden Metropolis.

Paul Andreu

It’s a curved building, with a complete floor space of 149,500 sq. meters, that emerges like an island on the middle of a lake. The titanium shell is within the form of an excellent ellipsoid with a most span of 213 meters, a minimal span of 144 meters and a peak of 46 meters). It’s divided in two by a curved glass protecting, 100 meters extensive on the base.

Paul Andreu

In the course of the day, gentle flows via the glass roof into the building. At night time, the actions inside might be seen from exterior. The building homes three efficiency auditoriums – a 2,416-seat opera home, a 2,017 seat live performance corridor and a 1,040 theatre – in addition to artwork and exhibition areas opened to a large public and built-in into the town.

Paul Andreu

The building is linked to the shore by the use of a 60-meter lengthy clear underpass. This entrance leaves the outside of the building intact, with none openings and mysterious trying whereas offering the general public with a passage from their each day world to the world of opera, fiction and desires.

Paul Andreu

The areas inside which are open to most people take the type of an city district with its succession of various areas: streets, plazas, procuring areas, eating places, restful areas and ready lounges. This public space is very developed with the intention to endow the building with its open, standard character. The advanced is designed as an open discussion board not a spot for elitist reveals. The completely different efficiency auditoriums open onto this frequent concourse. Their entrances are positioned in order to make sure a good distribution of individuals, and a clean, straightforward movement all over the place whereas giving every aspect within the venture a particular character.

The opera home is on the middle. It’s the single most necessary aspect within the venture, and by the artwork that’s practiced there, it’s the one that’s most depending on conference; most mysterious too. The live performance corridor and the theatre are located on both facet of the opera home. Entry to the efficiency halls mustn’t ever be brutal. It needs to be one thing gradual, one thing that requires time and house.

Paul Andreu

The efficiency halls and public areas are constructed on a base that homes all working and help services in a fancy designed to be as effectively and economically organized as an industrial manufacturing space.

On the identical time, this technical utility space by no means mars the concord of the general public areas and the pleasure of tourists and theatre-goers.

The opera home is roofed in a gilt metallic mesh. It’s opaque over the partitions and when the areas behind it are unlit but it surely turns into partially clear when there’s gentle in akin to means that it reveals what’s there whereas making a distance. The spectators enter the opera home via one of many two large doorways within the gilt ring wall. Once they cross this threshold they penetrate right into a world of vertical circulation that takes them even farther away from the skin world and attracts them close to the time limit and house when the present will start. From the foyer, they’re nonetheless seen within the distance created by the partial transparency. The wall thus expresses closure and separation but in addition, and extra considerably, the psychological and symbolic distance that needs to be crossed to realize entry to the world of theatrical conventions.

The entire venture might be outlined as a play on successive envelopes, passages and crossings, transparency and lightweight.

A lounge on the very best stage below the roof affords most people and theatre-goers alike with a view of the town throughout that varies at completely different occasions of the day. From right here, the town might be rediscovered from a hitherto unseen perspective.

Paul Andreu

The choice to construct the Grand Nationwide Theatre in a spot of such historic and symbolic import clearly testifies to the significance given to tradition in its relationship with historical past and the modern world.

In such a context, it was out of the query to make an obscure, much less outstanding building of lesser significance. However neither might it fake to be an remoted structure onto itself. Because of this, we strove to create a building that reveals respect for the buildings round it, every of which marks in various levels the historical past of architecture in China, however that demonstrates the vitality of recent architecture by being as daring as they had been of their day.

We have now sought to attain this concord via a mix of modesty and ambition, settlement and opposition, and have made enhancements at each stage due to the precious feedback and solutions we acquired. However we by no means overlooked what we thought-about important from the beginning: that the Beijing Nationwide Grand Theatre be a part of the material of the town, a theatre within the metropolis, a brand new district of spectacles and desires open to every person.

Paul Andreu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *