Heatherwick Studio

Maggie’s Leeds Centre / Heatherwick Studio

Curated by Paula Pintos
HEALTHCARE CENTER • HAREHILLS, UNITED KINGDOM
Architects : Heatherwick Studio
Area : 462 m²
Year : 2020
Photographs : Hufton+Crow
Manufacturers : Blumer Lehmann

City : Harehills
Country : United Kingdom

© Hufton+Crow

Textual content description offered by the architects. Maggie’s Centre is a charity that gives free sensible and emotional help for folks with most cancers. The 462 sq metre centre, positioned inside the campus of St. James’s College Hospital in Leeds, is the charity’s 26th centre within the UK and the primary accomplished healthcare challenge designed by the studio.

© Hufton+Crow

Maggie’s Leeds is designed as a gaggle of three large-scale planters, constructed on a sloped web site, that every encloses a counselling room. These encompass the ‘coronary heart’ of the centre – the kitchen – in addition to extra social areas for group actions together with a library and train room.

© Hufton+Crow

Drawing upon the philosophy of Maggie’s and the assumption that nice design may help folks really feel higher, Maggie’s Leeds makes use of a number of ‘wholesome’ supplies and energy-saving methods. The building’s structure is constructed from a prefabricated and sustainably-sourced spruce timber system. Porous supplies similar to lime plaster assist to take care of the interior humidity of the naturally- ventilated building, which has been achieved by means of cautious consideration of the building’s type and orientation.

© Hufton+Crow

The rooftop backyard, designed by award-winning panorama designers Balston Agius, is impressed by Yorkshire woodlands and options native English species of crops, alongside areas of evergreen to supply heat within the winter months. Impressed by Maggie Keswick Jencks’ love of gardening, guests are inspired to take part within the care of the 23,000 bulbs and 17,000 crops on web site.

© Hufton+Crow

The inside of the centre explores every little thing that’s typically missed in therapeutic environments: pure and tactile supplies, comfortable lighting, and a wide range of areas designed to encourage social alternatives in addition to quiet contemplation. Window sills and cabinets are supposed for guests to fill with their very own objects to create a way of house. The studio has additionally designed two tables, impressed by the building’s timber fins and constructed from cork and engineered beech timber, which reside within the coronary heart of the centre.