GBBN

Lake 5 West Clubhouse / GBBN

Curated by María Francisca González
COMMUNITY CENTER, INSTITUTIONAL BUILDINGS, RENOVATION • TIANJIN, CHINA
Architects : GBBN
Area : 13000 ft²
Year : 2019
Photographs : Zhen Jia Yao
Manufacturers : AutoDesk, Bai-An A-3810, Chi-Cheng 260, Robert McNeel & Associates
Lead Architect : Ivan Cheung
Design Team : Yu Fan Ivan Cheung, Yuan Yuan, Yu Fan (Ivan) Cheung
Clients : The Vanke Co., Ltd.
Landscape Architect : USDP (Chongqing)
Interior Architect : CLV Design Group
Façade Consultant : Qingke Ruichuang Engineering Consulting (Beijing) Co., Ltd
Lighting Consultant : Beijing Puri Lighting Design Co.,LTD.
City : Tianjin
Country : China

© Zhen Jia Yao

Textual content description supplied by the architects. Typically it’s what’s on the skin that counts. The Lake West 5 Neighborhood Clubhouse renovation’s considerate façade work has remodeled a building that was in any other case unremarkable, apart from the way in which in turned its again on the general public.

© Zhen Jia Yao

Within the coronary heart Tianjin’s city core, a automotive dealership that when greeted pedestrians with a clean, 220-foot Peugeot blue, corrugated metallic wall, has change into a pedestrian entrance and clubhouse for a brand new city residential group to its north. Situated between considered one of Tianjin’s essential arterial roads and the brand new residential improvement, the 20-year-old automotive dealership has been remodeled to behave as a bridge between the busy metropolis artery and a brand new, city housing improvement.

© Zhen Jia Yao

By segmenting the present building and utilizing a number of forms of glass to play with completely different levels of visibility, the design anticipates the 2 phases of the building’s new life. At current, its glass bays host potential condominium consumers as a showroom, giving them a style of the design of the residences which might be being constructed behind the building. Sooner or later, these will host retail, eating places, a meals courtroom, and different public facilities, whereas the central foyer will act as a lobby that future residents will move by on their strategy to flats past. Extending Tianjin’s city cloth into what was as soon as a closed field, the Lake West 5 Clubhouse creates a vibrant, new public area that invitations passersby to come back get pleasure from. On the identical time, the extra opaque, higher parts of the facade will ship the privateness desired by the event’s future residents.

© Zhen Jia Yao

With a brand new pores and skin, what was as soon as a closed, blue field is remodeled by clear, glass curtain partitions on prime of which sit big blocks of illuminated, translucent glass. Working with the inside designer, a linear skylight is built-in with the design of the curved drop ceiling. The brand new channel glass blocks phase the building, permitting pedestrians to expertise it at a friendlier, human scale. A fragile, metallic display acts like a curtain because it curves inward throughout the center third of the building, inviting the general public into its central foyer. These transformations of the pores and skin elevate the notion of the unique building—beforehand, an impenetrable, metropolis block-long field—making it a naturally-lit refuge for pedestrians amidst Tianjin’s busy metropolis middle.

© Zhen Jia Yao

In collaboration with the panorama architect, the unique linear entrance courtroom has been remodeled to facilitate each pedestrian entry and vehicular circulation with customer parking. A set of translucent panorama partitions and coated walkway lead pedestrians by a ‘saikei’-garden with a reflective water function as they transition from the fast-paced city atmosphere exterior the location to the group areas inside.