Perathoner Architects

Il Frantoio Building in the Middle of the Olive Grove / Perathoner Architects

Curated by Paula Pintos
INDUSTRIAL ARCHITECTURE • ARCO, ITALY
Architects : Perathoner Architects
Area : 200 m²
Year : 2019
Photographs : Aldo Amoretti
Lead Architect : Rudolf Perathoner
City : Arco
Country : Italy

Textual content description supplied by the architects. The venture was realized on an intensive plot of land stuffed with outdated olive bushes close to the little city of Arco, which isn’t removed from the northern shore of Lake Garda. Your entire area is world-famous for its Mediterranean microclimate and the wonderful olive oil produced right here.

It’s subsequently not shocking that the proprietor’s preliminary thought was to assemble his personal oil press – “frantoio” in Italian – in the course of the olive grove. In the end, nonetheless, it was determined to exchange two agricultural storehouses with a brand new high-quality building that mixes tasting rooms for the oil produced by the proprietor himself and regional specialities like wine and cheese, in addition to storage rooms.

Nevertheless, since a historic stone oil mill varieties the centre of the design, “frantoio” was retained because the identify of the venture. When it comes to city planning, it was notably necessary to us to include the building as harmoniously and inconspicuously as potential into the cultural panorama, terraced by outdated pure stone partitions. This was achieved by choosing a single-storey building that nestles in opposition to the present slope, so to talk, and its inexperienced flat roof, which leads to a digital merging of building and panorama.

All storage rooms, technical and sanitary amenities “are hidden” beneath the hillside, in order that solely the tasting corridor stays seen, which in flip, nonetheless, by the floor-to-ceiling glass facade, appears to merge with the out of doors area and the central courtyard. The latter separates the inside into an entrance space with lounge furnishings and a fire, the precise tasting space with a seven-metre-long picket desk for as much as 20 individuals and a small kitchen. The supplies used harmonize with each other and the placement proper right down to the smallest element.

The cantilevered concrete roof and the baseplate consist of colored blast furnace cement with the addition of native gravel, in an effort to match the color of the present dry-stone partitions as intently as potential. Along with the darkish oak built-in furnishings, glass and burnished metallic or pure stone cladding have been used for the vertical development parts. Elegant lighting and high-quality seating furnishings creatively spherical off the looks of the venture and create a heat and alluring environment contained in the building.