Verstas Architects

Helsinki Biennial Pavilion / Verstas Architects

Curated by Clara Ott
PAVILION • HELSINKI, FINLAND
Architects : Verstas Architects
Area : 187 m²
Year : 2020
Photographs : Tuomas Uusheimo, Pyry Kantonen
Structural Engineer : Expecon Oy
Geotechnical Engineer : City of Helsinki / Urban Environment Division
Traffic Engineer : City of Helsinki / Urban Environment Division
Contractor : Helsinki City Construction Services Stara
Verstas Architects Partners : Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva, Ilkka Salminen
Leading Architect : Jussi Palva
Project Architect : Mikko Rossi
Team : Otto Autio, Pyry Kantonen
Interior Architect : Ulpu Kojo
Hvac Engineer : Stacon Oy, Stacon Oy
Fire Protection Engineer : Paloässät Oy, Paloässät Oy
City : Helsinki
Country : Finland

© Tuomas Uusheimo

Textual content description supplied by the architects. The Helsinki Biennial Pavilion, situated on the South Harbour of Helsinki, serves because the entry level to the Helsinki Biennial artwork competition that’s held on the close by Vallisaari island. The ferry to Vallisaari departs from a pier adjoining the pavilion. Accessible all yr spherical Architects, the pavilion supplies a public open-air city front room house the place one can pause and benefit from the presence of the ocean within the coronary heart of town.

© Tuomas Uusheimo

The Biennial Pavilion homes ticket gross sales and vacationer info in addition to ancillary areas in a easy rectangular quantity subsequent to the pavilion. It supplies a spot for individuals to satisfy and to attend for the ferry. The pavilion is made from wooden, a cloth historically used for buildings and boats within the archipelago. Over time, the wooden will purchase a patina. As a neighborhood materials, it’s going to maintain the seasonal adjustments within the harsh northern local weather.

© Tuomas Uusheimo

The form of the pavilion was impressed by the rocks and ponds of Vallisaari island. The fabrication means of the pavilion was guided by a digital 3D building mannequin. Inbuilt a carpenter’s workshop in a small harbor city, the prefabricated modules for the pavilion have been shipped by sea and loaded immediately onto the location for set up. The modules include glue-laminated timber frames and metal ties, clad with laminated veneer lumber and topped with tremendous sawn pine battens stained darkish with a mixture of tar and linseed oil.

© Tuomas Uusheimo

The picket surfaces of the interiors are handled with wooden oil to keep up their pure mild colour. Lighting is hidden in slots between the triangular components of the body. The deck is made from oiled pine planks, whereas the spherical yard within the center is paved with greyed crosscut logs and white quartz sand. As a regionally out there materials with a capability to retailer carbon, wooden is ecologically sustainable and long-lasting within the northern local weather. It’s straightforward to keep up and fast to restore by changing worn-out components. The Helsinki Biennial on Vallisaari island is a part of town’s technique to make the archipelago extra accessible.

© Tuomas Uusheimo

The pavilion was designed to supply an anchor level for the occasion within the metropolis. As a picket “vessel” it enters a dialogue with the ships within the harbor and ties in with the historical past of the Market Sq.. At first, the intention was to have the pavilion dismantled after every Biennial and to have it shipped in items to Vallisaari to be saved there for the winter.

© Tuomas Uusheimo

This prompted the choice to make the pavilion with prefabricated picket parts that may simply be moved round by ship. Nonetheless, it was rapidly realized that the pavilion has a a lot greater function to play if left to face in place all yr spherical. It supplies a spot for individuals to hang around by the ocean. One can relaxation on the sloping auditorium-like house observing the colourful market or search shelter underneath the tent-like roof.