Guangming Public Service Platform / ZHUBO DESIGN

Curated by 韩双羽 – HAN Shuangyu
OTHER PUBLIC ADMINISTRATION BUILDINGS • SHENZHEN, CHINA
Architects : ZHUBO DESIGN
Area : 81200 m²
Year : 2018
Photographs : Zhi Xia
Manufacturers : 中航特玻, 方大铝板
Design Team : Yu Qu, Biqin Zhang, Guilin Xiong, Longjie Xu, Hua Deng, Meisong Zhang, Lianjian Hou, Shaobin Bao, Zhenhua Qu, Fuji Liang, Bo Xie, Fang Lv, Hongju Huang, Minghui Fang
Structure And Landscape Design : ZHUBO Design Group Co., Ltd
Client : Shenzhen Guangming New Town Property Development Co., Ltd
City : Shenzhen
Country : China

© Zhi Xia

Textual content description supplied by the architects. The mission is positioned on the junction of Guangming Excessive-Tech Park and Guangmingcheng Railway Station gateway. It’s primarily accessible to the general public for administrative providers and to authorities staff for routine workplace duties. The mission covers 81,200 sq. meters building space, with a peak of 50 meters.

© Zhi Xia

There are two small hills about 30 meters excessive standing on the heart and south aspect of the positioning respectively. As well as, the plot was filled with piles of earth dumped from surrounding building websites, leaving little house for dumped earth for the projectwhich signifies the issue and excessive price of earth dumping round this space. Primarily based on these website circumstances, we proposed to protect the 2 hills, which might scale back the excavation work whereas additionally serving to type a gaggle of inexperienced hills that reach to the Niu Mountain on the north aspect of the plot, thereby mixing with the ecological safety space of the District. The answer not solely solved sensible issues, but in addition responded to the low-impact improvement mode advocated by Guangming District.

© Zhi Xia

The mission primarily consists of two useful divisions: workplace areas and public service areas. In line with totally different features, we divided the building into two blocks with distinct varieties at vertical stage. The higher rectangular quantity is workplace house, whereas the decrease block features as the general public service corridor and the convention corridor, whose rooftop of the decrease quantity is formed like an undulating floor. Mixed with massive areas of clear French home windows, the versatile curved airplane creates a calming and pleasant environment.

© Zhi Xia

The 2 separate architectural volumes are non-consecutively linked by curtain partitions product of curved perforated aluminum panels. The “damaged” part of the curtain partitions leaves a 50-meter-wide gap, from which individuals can see the Niu Mountain behind the mission. The holistic building resembles a vessel floating on the mountain. Furthermore, the perforated aluminum curtain partitions enable pure wind into the three atriums on the higher quantity, forming a breathable part structure.

© Zhi Xia

The workplace areas on the higher half are nicely lighted by the atriums. Large air vents flip into fashionable sculptures within the atriums. Staggered volumes above the atriums are used as convention room and corridors, producing a dynamic atmosphere as nicely.

© Zhi Xia

Within the public service corridor on the underside, the undulating roof descends to the inside heart of the corridor. Folks can stroll, from the central space of corridor, alongside the outside stairs into the backyard on the second flooring. With the intention to reply to the undulating rooftop, the bottom options some sunken areas, which lead folks to the lecture corridor on the underground flooring. The design approaches above have been used to weaken the sense of formality generally seen amongst authorities buildings. We hoped to attract on such a singular spatial type to make the residents expertise the totally different picture and repair perspective of Guangming District.