Sebastián Irarrazaval

Constitución Public Library / Sebastián Irarrazaval

Curated by Danae Santibañez
LIBRARY • CONSTITUCIÓN, CHILE
Architects : Sebastián Irarrazaval
Area : 350 m²
Year : 2015
Photographs : Felipe Díaz Contardo
Manufacturers : Arauco, CHC
Collaborators : Macarena Burdiles, Carlos Pesquera, Alicia Arguelles, Sebastián Mancera
Technical Inspection : Joel Barrera
Promoters : Fundación la Fuente, Banco ITAU and Arauco
Owner : Municipality of Constitución
Structural Engineer : CARGAZ
Constructor : PROESSA
City : Constitución
Country : Chile

© Felipe Díaz Contardo

Textual content description offered by the architects. The Public Library is a part of a public-private initiative taken to rebuild the town of Constitución after the 8.Eight levels earthquake and tsunami that devastated the city through the 12 months 2010. It’s a small settlement located within the very core of one of many largest clusters of wooden manufacturing in Chile. This case provides id to the city and in addition creates the perfect situations to seek out not solely prime quality wooden supplies but additionally extraordinarily effectively gifted carpenters to fastidiously craft a wood building.

© Felipe Díaz Contardo

With regard to the formalization of the undertaking; it’s the results of three predominant selections. Firstly: To be able to overlook the millenary timber of the civic sq. that’s in entrance of the location; to rise the library 1,6 meters over road stage. Secondly: With the aim to filter and steadiness the sunshine; to cowl the three predominant areas of the programme (kids, younger and grownup readers) with three reticulated wooden naves and Thirdly: In consideration to speak the general public character of the edifice; to prepare the façade with three monumental glass circumstances that not solely invitations to see new books arrivals but additionally -with its benches and canopies – provide shelter to the passerby.

© Felipe Díaz Contardo

Concerning the development of the building; it’s made virtually solely in wooden and solely the firewalls are performed with uncovered poured concrete. The structure is prefabricated and is made out of laminated pine. To be able to rhythm the inside house and to make the masses and the development course of comprehensible, the wooden beams an pillars are saved as seen as potential.

© Felipe Díaz Contardo

Coating the wooden with water white varnish enhances the required luminosity of the areas and in addition creates homogeneity between the structure and the on website constructed furnishings. The opposite colours that may be seen in materials have been chosen to imitate the colors of the timber and leaves of the sq..