Colorado College Tutt Library Expansion & Transformation / Pfeiffer

Curated by Paula Pintos
UNIVERSITY, RENOVATION, SUSTAINABILITY • COLORADO SPRINGS, UNITED STATES
Architects : Pfeiffer
Area : 94000 ft²
Year : 2017
Photographs : Steve Lerum
Manufacturers : Decoustics, Swisspearl, Bison, Kawneer, Mannington, Rulon International, Shaw, Alucobond, AutoCAD, Live Roff, Midwest Cast Stone, Robert McNeel & Associates, Sonex, Trimble Navigation
Products used in this Project

© Steve Lerum

Textual content description supplied by the architects. Colorado Faculty’s Expanded & Remodeled Tutt Library is the Nation’s Largest 24/7 Carbon Impartial Internet Zero 24/7 Tutorial Library.

© Steve Lerum

Designed by Walter Netsch in 1962, the unique Tutt Library bore all of the hallmarks of the then-dominant up to date educational architectural fashion: brutalist and introverted—an enigmatic concrete field floating on inset partitions of glass, all resting on an summary plinth, separating the building from its web site.

© Steve Lerum

The growth has remodeled the Library right into a dynamic facility, accommodating the necessities of up to date library apply and the school’s distinctive educational program, The Block—an immersive educational schedule wherein a single topic is studied for 3 and a half weeks, the equal of a whole semester’s materials. Writing and reasoning facilities, and 24/7 cutting-edge educating and collaboration areas have been established within the Library to offer help for The Block program.

© Steve Lerum

Netsch’s authentic building was an deliberately introverted design; the design of the brand new Library turns this introversion inside -out, to raised mirror its altering use, the values of Colorado Faculty, and The Block’s educational calendar. That is expressed by way of the machine of a purple “ribbon”—referencing the domestically mined sandstone—that `engages the addition on the floor degree of the library’s west façade on Cascade Avenue and weaves round, over and down the prevailing Tutt Library, to create a dynamic dialogue between the outdated and the brand new. It traces a graphic path by way of the brand new Library that culminates within the added 4th degree studying space, which provides sweeping views of the Colorado vary.

© Steve Lerum

Backyard terraces on the western addition’s 2nd, third, and the brand new 4th flooring break down the unique building’s mass and reinforce the indoor/out of doors nature of the area and its bodily connection to Pike’s Peak and the Rocky Mountains whereas offering usable out of doors areas. All the general public areas within the library are situated on the west elevation to bolster this connection and reap the benefits of the views.

© Steve Lerum

The undertaking is designed to attain carbon-neutral net-zero sustainability, making Tutt the nation’s largest carbon-neutral, net-zero footprint 24/7 educational library. The faculty’s dedication to carbon neutrality decided most of the design choices and required continuous session with the MEP engineers, on points resembling glazing placement. When the undertaking achieved net-zero, it saved the campus over $83Okay yearly. Improvements embrace the utilization of a fancy system of warmth exchangers to optimize environment friendly heating and cooling and the flexibility to each export warmth and energy to campus and to the island from {the electrical} grid. Radiantly heated egress and terraces scale back snow removing upkeep and the geothermal heating and cooling system eliminates cooling tower upkeep.

© Steve Lerum

One of many objectives of the renovation was to reestablish the unique quad and reconnect the library to the campus, which was achieved by demolishing Tutt South, a 1980s addition. Consideration to open area, the transition between inside and exterior areas, flexibility of area to help a wide range of actions, and integration of programmed areas encouraging social and mental interplay are addressed within the undertaking.

© Steve Lerum

Inside, Netsch’s concrete ceilings, crisp and superbly thought out, had been left intact, following the unique traces and coffers of the building.