Caldeiroa Car Park / Pitagoras Group

Curated by Matheus Pereira
PARK, PARKING • GUIMARÃES, PORTUGAL
Architects : Pitagoras Group
Area : 161458 ft²
Year : 2019
Photographs : João Morgado
Project Team : Fernando Seara de Sá, Raul Roque Figueiredo, Alexandre Coelho Lima, Manuel Vilhena Roque
Collaborators : João Couto, André Malheiro, João Carvalho, Hélio Pinto
Foundations And Structures : Projegui
Hydraulic Engineering : Projegui
Mechanical Engineering : Layout
Electrical : Feris
City : Guimarães
Country : Portugal

© Joao Morgado

Textual content description supplied by the architects. This system might be summarised briefly as a building with three tales and a roof, landscaped and accessible, with smoke and pure air flow, and coated parking for 500 automobiles. It additionally established numerous purposeful and urbanistic parameters, figuring out the accessibilities. The block the place this venture was carried out is situated within the flank of the “noble” components of the historic city, which is between the walled metropolis and its giant exterior sq. – the Toural.

© Joao Morgado

Right now, the complete block has been conformed, specifically by the buildings in Rua de Camões and Rua da Caldeiroa, but in addition by the geographical characteristic that’s Ribeiro de Couros and the occupation which it promoted when the town was incorporating new manufacturing actions with the institution of the late 19th – early 20th century industrial buildings.

© Joao Morgado

The query of the present heritage and of the combination of the brand new programmes in consolidated historic zones must stand on the core of this intervention. Naturally, we’d be engaged on heritage and integration values, phrases and ideas that generate so many errors and produce digital realities loaded with subjectivity. So, once we communicate of rehabilitation and reconversion we communicate, this being the that means of the phrases, of repairing and renovating within the first case, and reworking within the second. So, the venture units out actions on these three fronts concurrently, fastidiously choosing what could be repaired and what needs to be renovated and accepting these different issues should essentially be reworked, for they derive from the necessity to fulfil the necessities of the tender programme but in addition from the necessity to guarantee the longer term sustainability of the varied buildings.

© Joao Morgado

Along with the above-referred rules, what was essential while growing this venture was the endeavor to supply an answer that was clearly and simply perceptible to future customers. This resulted within the creation of a brand new community of pedestrian crossings contained in the block but in addition within the re-establishment of the present paths alongside the within of the plots, their purpose is to ensure that these public areas are used and loved.

© Joao Morgado

It’s also meant to make the seen façade of the building unassuming, by no means greater than two storeys above the bottom in peak, reinforcing the volumetric resolution by making a façade system of Corten metal grilles. While sustaining the mandatory analogies with conventional industrial constructions they assure the required permeability to gentle and air, and so fulfil the purposeful concept of sustainability foreseen within the programme.

© Joao Morgado

Briefly, the purpose was to hold out an intervention that didn’t mimic what was already there, that was not overpowered by the context of the intervention space, that helped entice others to reconvert their personal backyards, however was transformative and so prompt much less typical options and proposals within the personal sphere, though we don’t consider significantly within the redemptive capability of architecture.