ABB Strömberg Park / Parviainen Architects

Curated by Paula Pintos
OFFICE BUILDINGS, RENOVATION, OFFICES INTERIORS • VAASA, FINLAND
Architects : Parviainen Architects
Area : 30000 m²
Year : 2019
Photographs : Mika Huisman – Decopic
Manufacturers : AutoDesk, ELAM Oy, ACT 3D, Skan-Mikael Oy

© Mika Huisman – Decopic

Textual content description offered by the architects. Strömberg Park is a culturally and traditionally useful industrial milieu positioned in Vaasa, Finland. The development of the world started within the 1940’s primarily based on a city plan formulated by Alvar Aalto. Strömberg Park is for essentially the most half owned by the worldwide engineering firm ABB.

© Mika Huisman – Decopic

Over time, the gradual becoming a member of of what had been initially two smaller separate manufacturing buildings resulted within the Strömberg Park space’s most intensive unified industrial entity, the 300-meter-long manufacturing corridor designed within the 1970s by Architect Eskil Haldin. ABB’s want to pay attention the operations of its individually positioned items beneath the identical roof lead in 2019 to a formidable makeover of the outdated building. Its hall-like inside has been naturally transformed into an architecturally enticing 700-person multi-spatial workplace setting the place a novel historical past, top-level experience, and fashionable know-how converge.

© Mika Huisman – Decopic

The fundamental precept underlying the architectonic and supportive interior design idea is an open-minded and inventive dialogue between the outdated and new. The massive scale of the present manufacturing unit corridor was exploited within the vertical and horizontal instructions by establishing a brand new inside mezzanine ground and finding an lively 250-metre-long internal avenue on its higher degree. Apart from clearly functioning as a luminous component that delineates the intensive building’s spatial volumes visually and functionally, the internal avenue passing via the structure can be an amenable assembly place for guests and workers. A drive-through parking storage operating in the identical route is positioned beneath the brand new mezzanine degree.

© Mika Huisman – Decopic

The brand new gable window and balcony on the finish of the internal avenue match the shape language and scale of the big outdated home windows that architecturally dominate and characterize the building’s longitudinal façade. In step with the brand new spatial idea, the big home windows are additionally visually distinguished from contained in the building and are an important a part of the brand new working setting’s atmosphere.

© Mika Huisman – Decopic

There are not any corridors as such within the building; pedestrian motion takes place naturally via a assorted and richly visible spatial sequence. The brand new areas bordered by the expansive luminous glass surfaces specific the spirit of an period of open info know-how in addition to a brand new interactive operational tradition.