Woodnest Cabin / Helen & Hard

Curated by Paula Pintos
CABINS & LODGES, LANDSCAPE ARCHITECTURE • ODDA, NORWAY
Architects : Helen & Hard
Area : 15 m²
Year : 2020
Photographs : Sindre Ellingsen
Manufacturers : aaneslandfrabrikker, nolimitation
Lead Architects : Reinhard Kropf, Dag Strass, Simon Bauman
Structure Engineer : Nordplan, Oddvin Myklebust
City : Odda
Country : Norway

© Sindre Ellingsen

Textual content description supplied by the architects. Stemming from the consumer’s want to create a singular spatial expertise that connects to each the abnormal and extraordinary sensation of climbing and exploring timber, our goal was to create an area that actually embodies what it means to dwell in nature.

© Sindre Ellingsen

There have been a number of difficult facets of this small undertaking. Probably the most difficult half was the premise we set ourselves. With the ability to create an entire cabin solely supported by one fairly slim tree, with out extra columns or utilizing a number of timber. Secondly the way to create a climatized room round a rising, dwelling tree. Additionally, a moderately uncommon building utility, governmental approval, and HVAC options have been difficult.

© Sindre Ellingsen

The cabin is constructed round a metal pipe, reduce in halves, after which connected collectively once more across the tree with four penetrating bolts. This turned a inflexible “spine” to construct the remainder of the cabin from. We use the bridge and two metal wires to repair the tree horizontally so that each one the burden solely goes vertically down the trunk and no excentric hundreds. Across the spine, house is constructed by double plywood ribs in a radial form which defines the enclosed house.

© Sindre Ellingsen

The depth of the load-bearing ribs turns into the insulating layer across the nest. On the skin, the cabin has a protecting pores and skin of shingles of heartwood pine, which climate over time to merge and mix with the pure patina of the encircling forest. On the within, the room is roofed with panels from black alder which provides the house a refined, heat ambiance.

© Sindre Ellingsen

The steep forested hillsides across the Hardangerfjord above Odda is the situation of two Woodnest treehouses. The architecture is a selected response to the topography and circumstances of the positioning itself. Inextricably crafted from nature, every treehouse is suspended 5-6m above the forest ground and mounted with a metal collar to the person trunk of a dwelling pine tree.