WM Plenary Hall / Bgnr Architects

Curated by Hana Abdel
EDUCATIONAL ARCHITECTURE, LANDMARKS & MONUMENTS • SURABAYA, INDONESIA
Architects : Bgnr Architects
Area : 7160 m²
Year : 2019
Photographs : Mario Wibowo
Manufacturers : AutoDesk, Alpolic® – Mitsubishi Chemical Corporation -, Insima, Magi, TOSHIBA, Titanium, Trimble
Lead Architects : Benny Gunawan, IAI Utama, AA + Giovanni Gunawan, M.Arch
Design Team : Joel Ludong, Budi Riyanto, IAI, Koeslan, Rezky Andi, Nicko Nathanael, Guszeus Wisnu, Rolando Fantoni, Felicia Christella, Loundy Lompoliuw, Kevin Chandra, Denny Febrianto, Maria Imelda, IAI
Clients : Widya Mandala Catholic University
Engineering : Benjamin Gideon and Associates (BGA)
Landscape : Bgnr Architects
Consultants : Façade Consultant – Rs-s Design London
Collaborators : Waringin Contractors and Engineer + SABP Interior Contractor
City : Surabaya
Country : Indonesia

© Mario Wibowo

Textual content description offered by the architects. Positioned within the East Area of Surabaya, the WM Plenary Corridor’s transient was easy : to create a building that caters for the annual commencement. Fairly than merely designing a building that accommodates 2 1.500 college students, we started asking ourselves, what different values can we add to make this building a student-centric building, slightly than simply being a monument used sparingly yearly.

© Mario Wibowo

Because the undertaking was procured via a closed competitors, we take a look at methods to create an architecture that’s completely different than the present typology within the space. Ultimately, an concept of injecting numerous casual packages got here into the design as an answer. The result’s fairly simple, but distinctive.

© Mario Wibowo

Infused Exercise. An enormous atrium is positioned on the bottom degree, which ends up in a multifunction corridor on the second ground. We put smaller operate rooms (assembly and examine) on the mezzanine ground to create a connection between the principle void and pupil’s exercise. It’s purposely designed to accommodate each communal, particular and personal program. The auditorium totally occupies all the third ground alongside with backstage space and cafeteria.

© Mario Wibowo

Part of Program. A brand new drawback arises when the principle auditorium capability is enlarged to 2.000. With a a lot greater higher ground, the building might want to both lower ground space in communal space or scale back the funds given at different points of the building, such because the facade. Mass Transformation. To nonetheless obtain an environment friendly sufficient ground space for pupil actions whereas additionally having sufficient funds for facade, we determined that it is very important construct effectively. We determined that slightly than growing ground space on the decrease ranges, the building ought to stay ‘top-heavy’ whereas we take a look at concepts to wrap the building effectively.

© Mario Wibowo

The answer comes via the creation of a minimal-waste pores and skin configuration, which is tailor-made to observe the completely different ground lots dynamically. By way of an intensive analysis on several types of materials and modules, assisted by scripting and digital simulation, we provide you with the thought of wrapping the building with numerous sized planar aluminum panels.

© Mario Wibowo

Waste-less Facade. The thought is to create sufficient inflexible modules of panels to be replicated randomly across the building, to offer a way of ‘randomness’ whereas being calculative. We began by chopping a normal off the shelf panels into two in three completely different areas, creating a complete configuration of 6 particular person sized panels. These panels will then have two completely different shades of colour, creating 6 pairs of various panels. By way of digital computation, these 6 pairs are then put repeated and unfold throughout the entire building, overlaying the protruding lots of the building like a puzzle. We then tagged every panels with codes to guarantee that each panels are utilized in pairs while additionally making a chopping sample measurement for every particular person items that reduce the waste of the ‘off the shelf’ panels.

© Mario Wibowo

This technique generates solely 7% of aluminium panel waste, when usually it may possibly attain as much as 20-25% of waste. We concentrate on controlling the stability between materials effectivity and the general building kind, ever altering its form barely to provide you with probably the most environment friendly waste proportion.

© Mario Wibowo

In comparison with the preliminary design within the competitors, there are numerous changes being accomplished because the undertaking goes, particularly for the facade. By way of digital computation, these modifications can simply be managed and re-calculated in an effort to maintain the waste minimal. This method additionally assist the house owners confidence in holding the building, particularly the facade, inside funds.