White Cave Gallery / 123 architects

Curated by 韩双羽 – HAN Shuangyu
RETAIL INTERIORS • BEIJING, CHINA
Architects : 123 architects
Area : 236 m²
Year : 2020
Photographs : Weiqi Jin, Kazushi Miyamoto
Manufacturers : Nippon Paint, Corian, DAGU, Kvadrat
Lead Architect : Kazushi Miyamoto
Project Architect : Xiyangzi Cao
Lighting Consultant : Shunchao Bao
City : Beijing
Country : China

Textual content description supplied by the architects. White Cave is a retail and gallery house on the primary flooring of a building surrounded by skyscrapers in central Beijing. The store not solely sells garments, however numerous designer items equivalent to furnishings and work; and has been conceived as a versatile design to accommodate its distinctive wares, whereas nonetheless being useful. There’s ample room for displaying merchandise in a particular method, whereas a VIP room offers notable prospects a futuristic house the place they’ll store in privateness. The prevailing all-glass façade has been finessed with a voluminous 1.5 m deep show house that attracts passers-by in.

A cavity within the metropolis. Contrasting the mega-scale city house of huge roads and skyscrapers that encompass it, the design supplies an surprising escape that provides an inviting and intimate expertise. Simply as the primary recordings of artwork began inside a cave, the purpose has been to design an area that encourages you to be inventive and picture alternate prospects – not only a easy field, however a spot the place house and physique work together with one another in curiosity.

Facade. A show house runs alongside the façade. To the appropriate of the doorway, it’s characterised by a big cavernous opening that attracts one’s eye towards the again of the shop, providing a glimpse into the inside. To the left of the doorway, the outside wall is outfitted with prompt dimming glass to create privateness when wanted.

Important house. The inside house is a canvas of white partitions and concrete flooring, with a ceiling that animates the house. With a purpose to safe as a lot of the spatial peak as doable, the ceiling’s floor swells like waves, creating excessive and low areas that organically, and intuitively, conceal piping, equivalent to current ducts. Lighting is positioned throughout the highest factors of the ceiling, creating the looks of lightwells, as if pure gentle is pouring into the ‘cave.’

Vip room. The VIP room is situated behind the show house alongside the façade. By means of using prompt dimming glass together with the outside glazing, it turns into frosted, providing a non-public room to be used by VIP prospects. When privateness isn’t needed, it may function a big show house that may be seen from the surface. It’s furnished with silver tufted sofas, accompanied by illuminated glass flooring and a tented ceiling, forming an inside that’s directly classical, but futuristic.