Waterside Buddist Shrine / ARCHSTUDIO

Curated by 韩爽 – HAN Shuang
WORSHIP • TANGSHAN, CHINA
Architects : ARCHSTUDIO
Area : 169 m²
Year : 2017
Photographs : Weiqi Jin
Architectural Design : Zhao Jiang, Xiaoming Li
Architect In Charge : Wenqiang Han
Structural Design : Fuhua Zhang
Water Electricity Design : Baowei Zheng
Photographer : Ning Wang, Weiqi Jin
City : Tangshan
Country : China

© Weiqi Jin

Textual content description supplied by the architects. It is a place for Buddhist mediation, considering and contemplation, in addition to a spot satisfying the wants of every day life. The building is situated within the forest by the riverside. Alongside the river, there’s a mound, behind which is a superb stretch of open discipline and sporadic vegetable greenhouses. The design began from the connection between the building and nature, adopts the tactic of earthing to cover the building underneath the earth mound whereas presenting the divine temperament of nature with flowing inside area. A spot with energy of notion the place bushes, water, Buddha and human coexist is thus created.

© Weiqi Jin

To stay bushes alongside the river completely intact, the building plan avoids all trunks. Form of the plan seems like branches extending underneath the prevailing forest. 5 separated and steady areas are created throughout the building by two axis, amongst which one is north-south going and one other one goes alongside the river. The 5 “branches” symbolize 5 areas of various capabilities: entrance, Buddhist meditation room, tea room, lounge and loo, which kind a strolling-style expertise collectively.

© Weiqi Jin

The building stays near bushes and pure surroundings. The doorway faces two bushes; folks must stroll into the building by means of a slim path underneath the bushes.

© Weiqi Jin

The shrine is in opposition to the wall and dealing with the water, the place the sunshine and the shadow of the bushes get by means of the skylight and move into the inside area softly alongside the curved wall, exaggerating the sunshine of Buddha.

© Weiqi Jin

The tea room opens utterly to the pool which is full of lotus, and bushes on each side of the tea room has turn into a part of the courtyard, making a enjoyable of tea tasting and sight-viewing.

© Weiqi Jin

The lounge is separated from different elements of the building by a bamboo courtyard; such division allows every day life varies with totally different hours of a day. The entire building is roofed with earth and turns into an extension of the land, as one other “mound” which might be used underneath the bushes.

© Weiqi Jin

The connection with nature additional extends to using supplies. Integral concreting is utilized in partitions and the roof of the building. The concrete formwork is pieced along with pine strips of 3cm width, on this approach pure wooden grain and vertical linear texture are impressed on the inside floor, making a mushy and heat feeling to the chilly concrete supplies. Constructed-in-furniture is custom-made with wooden strips, whose gray wooden grain is just a little bit totally different from the concrete partitions.

© Weiqi Jin

Easy terrazzo is used for the inside ground, the place there may be skinny grain of stone on the floor, and it maps the outside pure panorama into the inside area. Cement grouting with white pebbles is adopted in outside flooring, which creates a distinction in sense of contact between indoor and outside ground.

© Weiqi Jin

To replicate pure texture of the supplies, strong wooden is used for all doorways and home windows. Zen stresses on complying with nature and being a part of nature. That can be the aim of the design for this area—taking use of area, structure and materials to stimulate human notion, thus serving to man and building to search out the allure of nature even in an unusual rural panorama, and to coexist with nature.