Viewpoint Vaulalia Retreat

Viewpoint Vaulalia Retreat / Bergersen Arkitekter AS

Curated by Paula Pintos
CABINS & LODGES • BJØRHEIMSBYGD, NORWAY
Architects : Bergersen Arkitekter AS
Area : 33 m²
Year : 2020
Photographs : Kjetil Nordø, Astri Vadla Ravnås
Manufacturers : Bergene Holm AS, Dalen Betong, Trekompaniet
Lead Architect : Kjetil Nordø
Clients : Astri Vadla Ravnås
Engineering : Harboe og Leganger AS
Concrete Contractor : Strand Forskaling AS
City : Bjørheimsbygd
Country : Norway

© Kjetil Nordø

Textual content description supplied by the architects. Located within the hillside of a small village on the west coast of Norway, Viewpoint Vaulalia is a tiny retreat and gathering place overlooking the picturesque surroundings of the close by panorama. The purchasers, who run a Christmas tree farm on the grounds, needed a small building for having their trade conferences and shows and at different instances act as a extra private place for prayers and contemplation.

© Kjetil Nordø

An expressive picket structure is positioned on a concrete slab that’s fastidiously poised and partially cantilevered on the highest of a small ridge within the mountainside, with panoramic views to a few sides. With a sharp roof that tilts in two instructions, the building makes an expressive kind that echoes the form of the mountains surrounding the building in a graphical and stylized manner. Giant sliding glass panels that may be opened to at least one facet lets the building take the view and contemporary air all the way in which into the inside, which homes an built-in bench, a daybed, and a fire.

© Kjetil Nordø

In entrance of the building, there’s a triangular despair within the concrete slab with a specifically tailored Accoya picket bench and a fire/barbecue within the center. The characteristic is impressed by the standard African boma, an enclosed structure for gatherings with pure safety towards the skin. The lowered place of this space makes it attainable to benefit from the undisturbed view of the panorama from contained in the building even when the boma is occupied.

© Kjetil Nordø

The shopper can be a glass artist and she or he needed to include a few of her artwork within the new building. Three coloured glass panels depicting the gospel of Christ have been created via the traditional strategy of glass fusing, contributing to a further narrative to the place.