The Molinete Museum / Temperaturas Extremas Arquitectos
©David Frutos

The Molinete Museum / Temperaturas Extremas Arquitectos

Architects: Temperaturas Extremas Arquitectos

Area: 1056 m²

Year: 2020

Photography: David Frutos

Textual content description supplied by the architects. The Molinete Museum undertaking is positioned on the bottom flooring of the Casco Antiguo well being middle, in El Molinete hill. This house was designed in order that its construction didn’t considerably have an effect on the stays of the Roman Curia, round which the proposal is structured. This Well being Heart has been additionally designed by the workplace, ending the development in 2009. Now, in 2020 the Molinete Museum opens its doorways to public, exhibiting greater than 20 years of archeological analysis in regards to the Roman stays of Cartago Nova. 

This undertaking means a really particular landmark for the Workplace carrer, because it hyperlinks three totally different initiatives designed by the workplace: the 2 above talked about, and the roof Molinete Archaeological park, which to any extent further, will probably be accessed from the brand new museum.

The undertaking units the start of the tour that exhibits the Molinete Archaeological Park which mission is the conservation of the distinctive archaeological stays discovered within the excavation and likewise the reason of the Curia, the constructing that was the monumental nucleus of the traditional metropolis.

The Heart occupies the three decrease flooring of the Well being Heart. The bottom flooring comprises the makes use of of reception and management of holiday makers, in addition to the companies rooms. An audiovisual room can be positioned on this flooring, the place the basic items discovered final years are exhibited, such because the exceptionally preserved mural work of two Muses and an Apollo. On the intermediate flooring, totally different exhibition rooms and a small multipurpose room are developed. The final flooring is the reference to the remainder of the Archaeological Park, the place the Curia is volumetrically restored and is appropriate in your go to.

The fabric used tries to unravel the issues that the basement had. This fashion,  the glass provides lightness and permits the pure gentle passing to the inside as a lot as it may possibly. The epoxy flooring, in addition to the pure sisal materials and the perforated metal sheet provides the customer distance from the stone roman world. The concrete ceiling and pillars of the prevailing constructing are proven as they’re so their presence is eliminated.  Colors are chosen by following historic tones based within the excavations. The temperature is stored at 19º Cº and the humidity at 65% which allows the perfect conservation of the historic items.

The conceptually developed undertaking by Cartagena Puerto de Culturas has been drafted by the Architects Atxu Amann, Andrés Cánovas and Nicolás Maruri, the workforce of archaeologists has been led by José Miguel Noguera and María José Madrid and the restoration workforce is led by Iszaskun Martinez.

The excavation flooring is the middle of the efficiency. A eight meters excessive house permits working with the Curia’s spatial footprint and on this means its hypothetical restitution turns into a actuality. The basic resolution is to behave from a mestizo situation, subsequently, historic constructions merge with up to date structure, distinguishing themselves, however on the identical time being a single organism. 

A volumetric restitution made from metal and translucent plastic cylinders hangs from the ceiling of these eight meters, a cover that permits to see amongst its supplies and that means a lacking house.

This quantity provides the character that the archaeological park calls for, an absolute respect for the traditional work and a up to date structure that accompanies it to make it higher. The result’s a contented hybridization, A contemporary structure justified by the traditional stays and on the identical time some stays that develop in a courageous and optimistic means with the structure of the current. Once more, reminiscence and up to date cultural context.

Project location
Address:Cartagena, Murcia, Spain