T-HOUSE New Balance Store / Schemata Architects + ondesign Partners

Curated by Hana Abdel
STORE, RETAIL INTERIORS• CHUO CITY, JAPAN
Architects : Schemata Architects, ondesign Partners
Area : 123 m²
Year : 2020
Photographs : Kenta Hasegawa
Architect In Charge : Jo Nagasaka / Schemata Architects + ondesign Partners
Project Team : Ayami Uchima, Ou Ueno, Yasutaka Onishi
Construction : WACT(Architecture / Interior), Sansuisha(Reconstructed of Old Japanese Warehouse)
Lighting : ENDO Lighting Corporation
City : Chuo City
Country : Japan

© Kenta Hasegawa

Textual content description supplied by the architects. The purpose of this mission was to dismantle an outdated “kura” (Japanese conventional warehouse) in Kawagoe, transport the parts to the positioning and reassemble them to create a brand new area. As a substitute of merely reassembling the structure on the positioning, the shopper’s plan was to construct a brand new structure on the positioning and reassemble the structural framework of kura inside it. We have been involved that it would find yourself trying like an outdated people home displayed in a museum, and began growing concepts for the mission whereas questioning its fakeness.

© Kenta Hasegawa

T-HOUSE is a brand new area established as a part of New Steadiness’s Vitality Venture, which takes the initiative in driving the model ahead. Japan was chosen amongst many international locations on this planet not solely as a result of it’s extremely acknowledged for its wonderful craftsmanship, but additionally as a result of it’s thought-about as one of many strategic hubs in Asia. On the similar time, T-Home, as a personality representing the model, was anticipated to specific distinctive traits of Japan, and the model’s mission workforce proceeded with the relocation plan of kura upon approval. After that, they requested us to design the shop.

© Kenta Hasegawa

Once we listened to their requests for the primary time, we felt that we have been anticipated to consciously emphasize “Japanness” on this mission, and it might be like sporting a kimono to an award ceremony abroad even in case you by no means put on one in on a regular basis life. Though we knew we could not merely settle for and play the position, we have been at our wits finish making an attempt to think about a method to flip the story round.

© Kenta Hasegawa

Fortunately, an inspiration given by one of many carpenters assembling the structural framework of kura blew away our worries. We occurred to come back throughout an improvised cleansing software holder he made utilizing current holes of “nuki” joinery (much like mortise and tenon joinery) within the kura columns: it was a pleasant instance of a kind of furnishings we just lately coined “workers furnishings.” As quickly as we noticed it, we thought, “Yeah, that is it. The newly constructed white exterior envelope, the relocated structural framework of kura, and extra MDF components utilizing “nuki” joinery holes are now not pretend once we give them capabilities and put them to sensible use. “