Rebuilding Neuropsychiatry Hospital / Wooyo Architecture

Curated by Hana Abdel
HOSPITAL, WELLBEING, RENOVATION • TAIPEI CITY, TAIWAN (ROC)
Architects : Wooyo Architecture
Area : 3400 m²
Year : 2019
Photographs : YHLAA
Lead Architect : Hom Liou
Team Desingers : Hsueh Chih Chang, Forrest Chiang, Jadan Tang
Architects : Wooyo Architecture
Landscape : Motif Planning & Design Consultants
City : Taipei City
Country : Taiwan (ROC)

© YHLAA

“Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes.” By C.G.Jung.

The present neuropsychiatry hospital is positioned on a slope. On the surface, the doorway wants new managed gate and handicapped route. The medical building lacks adequate daylight because of the adjoining four-story-high retaining wall. The building is roofed with mechanical pipelines which has no price range to relocate. On the within, the inside must be redesigned to accommodate the wants of latest medical service.

© YHLAA

We, as designer, want to re-examine the picture of this institute and re-construct the connection between the medical staffs and the sufferers, in hopes of re-interpret neuropsychiatry with trendy medical viewpoint, and elevate the psychological(religious?) dimension of the design.

© YHLAA

First, we pull again the gate together with the safety submit. Add a brand new fully-covered waste-disposal house and share its roof with the adjoining storage facility. Rework the open space in entrance of the medical building, elongate the driveway, and decrease the slope. Accommodate a s-shaped handicap-friendly circulation with greenery, and plant tall timber to eradicate the visible influence of the retaining wall.

© YHLAA

Then, we minimize off the eaves of the medical building, and add a layer of steel mesh 60cm away from the prevailing wall. Whereas covers the outdated pipelines and supplies enough safety from the rain, the steel mesh permits air to stream and light-weight to replicate to the within. The outdated wall and new mesh kind a brand new pores and skin for the building, It defines the outdated and the brand new, the surface and the within, and seems otherwise throughout day and evening.

© YHLAA

The panorama is natural. The building wall is simplified. The inside is the play of geometry and duality. The voids present house, the solids are the storage and furnishings. Objects appear impartial and separated. Though perform could range, some could share the identical geometry. Similar to safety submit and reception counter share the identical cylinder form. The identical methodology is utilized to the inside of the psychiatry-care-home. Related geometry and objects repeatedly seem in several flooring to create deja-vu impact, however there are variations in design element because the trace of orientation.

© YHLAA

In response to the idea of recent neuropsychiatry, the semi-opaque pores and skin of the hospital acts because the filter/receptor between the surface and the within, permit for the panorama to mix with the inside geometry. The physique is the receptor, the mind is the editor. Fragmented info is obtained, decoded, and edited to make up one’s actuality. Quantum physics, quite the opposite, claims that the outer actuality is the belief of interior consciousness. Precept of the medical science defines a traumatic mind is one which is unable to reply to actuality, with out clear definition of what absolute actuality is. Maybe the traditional are in dream simply because the sufferers are. What differentiates the each will not be the signs, is the stubbornness in the direction of the exterior which means.