:Mlzd + Sollberger Bögli Architekten

Lausanne Football Stadium / :mlzd + Sollberger Bögli Architekten

Curated by Paula Pintos
FOOTBALL STADIUM • LAUSANNE, SWITZERLAND
Architects : mlzd, Sollberger Bögli Architekten
Area : 19200 m²
Year : 2020
Photographs : Ariel Huber
Project Team : Mlzd:Pat Tanner, Daniele Di Giacinto, Alain Brülisauer, Andreas Frank, Claude Marbach, David Locher, Adrian Widmer, Camille Schneider, Eliane Lehmann, Brigitte Ballif, Delphine Kohler, Robert Ilgen, Johannes Weisser, Benjamin Minder, Julia Wurst, Pascal Deschenaux, Magdalena Haslinger, Tobias Cebulla, Claudia Schmidt, Jonatan Anders, Natascha Kellner
Project Team Sollberger Bögli Architekten : Ivo Sollberger, Lukas Bögli, Bernard Luisier, Silas Maurer, Kevin Fuchs, Josué von Bergen, Patrick Wüthrich
Structural Engineering & Facade Engineering : Dr. Lüchinger+Meyer Bauingenieure AG Zürich
Artwork : Florian Graf, floriangraf.ch
City : Lausanne
Country : Switzerland

© Ariel Huber

Textual content description supplied by the architects. The brand new soccer stadium is positioned within the Northern a part of the town of Lausanne, on the level the place the town’s dense city cloth provides approach to the extra open countryside. The sports activities infrastructure on the new “Centre Sportif de la Tuilière” includes 9 soccer pitches, organized in two rows, along with an athletics facility with a coaching centre. The stadium picks up on the concept of the marginally offset rectangular pitches, taking it even additional. Positioned at a slight angle to the coaching pitches, the stadium sq. is orchestrated to kind the city-side entry level to the sports activities campus.

© Ariel Huber

The brand new soccer stadium is meant solely for soccer matches and main occasions, with no peripheral makes use of. Its restricted deployment and its location on the outskirts of the town allow a design-focused totally on the stadium as a sports activities facility. With its distinctive, unforgettable structure, it serves as a provider of identification and recollections. Its architecture emotionalises with the steep stands bringing spectators proper as much as the motion on the pitch and the low roof amplifying the background noise of the chanting followers. The architecture thus contributes in no small approach of boosting the staff’s house benefit via its structural measures. The building, historical past, and identification of “FC Lausanne-Sport” are all to merge right into a single entire.

© Ariel Huber

Folding again the 4 corners of the stadium allows the design to be tailor-made to the confined house on the location. The ingenious nook answer permits a beneficiant free circulation of holiday makers across the building at ground-floor stage, linking the stadium sq. to its surrounding areas. On the identical time, it creates a lined public house to function a go-between, reconciling the surface with the within and the town with the soccer stadium. The corners concurrently function entrance areas, offering preliminary glimpses of the pitch and permitting the environment within the stadium to be already savoured from the surface.

© Ariel Huber

The folded-back corners additionally lend the stadium the spectacular, unmistakable, and even iconic look of a convex vessel, indicative of its use and what lies inside. This distinctive form moreover has a job to play within the building’s statics by the corners exerting tensile stress on the ring girders working across the high fringe of the stadium, imparting rigidity to the 4 outdoors partitions. Within the plinth space, the 4 corners are linked by a single-storey concrete band. This places the of completion to the aesthetics of the stadium’s outer shell. In purposeful and visible phrases, this “curtain wall” separates the ancillary capabilities on the bottom flooring, which embody catering, circulation, and lounge zones, from the encompassing space, integrating them within the building.

© Ariel Huber

Inscribed inside this outer shell is a second, internal shell, formed by the geometry of the stands. “Mouth holes” lower out of the stands present entry to the innermost zone. The house between the 2 shells is sort of a resonance field, amplifying the happenings on the pitch: a spot of anticipation, change, and encounters. On the slender sides of those areas, the gaze is drawn to the stepped internal sides of the corners. These present additional entry from the entry-level to the walkway across the high, thus producing further purposeful worth. The walkway is fashioned by the tensioned girders talked about above, connecting the 4 corners of the building. The change in design at this level, from heavy concrete within the decrease part to a slender metal structure above, highlights the walkway in architectural phrases as effectively. Particularly throughout main occasions with out spectator segregation, it invitations guests to entry their seats by way of totally different routes gaining new views. It’s clear right here that the topmost level has been reached. The view extends in all instructions, providing a wide ranging panorama over the town of Lausanne, Lake Geneva, and the Alps.

© Ariel Huber

Whereas the stadium boasts spectacular exterior and splendid views from its intermediate zone, the strains on the within exude tranquillity. It’s the pitch and the protagonists performing on it that take over the dramaturgy right here. Nothing which might trigger distraction was added, even the seating rows run horizontally across the corners. The vomitories rising from the internal shell mix into the image nearly utterly calm. Even the enterprise and VIP zones are matched to the geometry of the seating. All the things is in servitude to the stadium’s function: the sport.

© Ariel Huber

On the surface, the geometry of the beams and the underside of the stands dominate the stadium on three sides. The west aspect, against this, homes the primary stand with its particular makes use of. The varied cloakrooms, press, and VIP zones are seen over three flooring via a filigree glass pores and skin. Mild creases between the vertically configured strips of glass improve the impression that this façade is only a mild glass curtain. Its fragmented reflections break up the huge scale of the building. This complete advanced not solely serves as a backdrop to a brand new metropolis sq. but additionally creates a outstanding new handle for the town of Lausanne.

© Ariel Huber

The areas across the soccer stadium mix into the “Plaines-du-loup” panorama above the town of Lausanne. The adjoining airport, the small “petit Flon” river, and the accompanying bushes and shrubs ship the contextual setting. The inexperienced volumes of a number of groupings of bushes kind a counterpoint to the stadium building and the sports activities fields. Pure meadows and wild shrubs prolong the pure park, with the generously dimensioned inexperienced areas defining the open house in the direction of the brand new stadium.