Kevin Veenhuizen Architects

Het Gym / Kevin Veenhuizen Architects

Curated by Paula Pintos
GYMNASIUM, RENOVATION • AMSTERDAM, THE NETHERLANDS
Architects : Kevin Veenhuizen Architects
Area : 540 m²
Year : 2021
Photographs : MWA Hart Nibbrig
Lead Architects : Kevin Veenhuizen, Guillaume Pfefferle, Rosa Steenkamp
Contractor : Terluin Bouw
Client : Het Gymlokaal
City : Amsterdam
Country : The Netherlands

© MWA Hart Nibbrig

Textual content description supplied by the architects. Het Gymlokaal is a brand new place in Amsterdam-Noord the place folks can sport collectively in a private and intimate ambiance. Kevin Veenhuizen Architects remodeled two items on this former shipyard, situated on the Ij waterfront, right into a fitness center the place the economic traits of the building are additional accentuated.

© MWA Hart Nibbrig

The fitness center is located in a concrete shipyard inbuilt 1957, named after De Groene Draeck: the crusing ship that Princess Beatrix obtained as a gift for her 18th birthday. In 1995 a metal development was positioned throughout the concrete grid creating a number of workplace items within the building. In 2021 a brand new chapter was added. To accommodate the brand new fitness center two items have been merged and the metal development is totally tailored to the brand new perform.

© MWA Hart Nibbrig

The areas are created with largely reused building components. All demolished metal and timber beams are reused within the new separating flooring constructions, and the inside window frames together with the glass are additionally reused to separate areas. When for instance a window body wouldn’t completely match, plywood becoming components of a lighter colour have been made so the reused building half is highlighted as an entire.

© MWA Hart Nibbrig

A brand new metal bridge connects the area on the mezzanine flooring. The selection of supplies and finishes of the bridge are dictated by the reused spiral stairs and railing, forming an industrial look collectively. Moreover, the economic character of the inside is enhanced by stripping the development actually bare till the concrete, metal, and timber are seen. All pipes of the brand new installations are fastidiously positioned so that they contribute to the aesthetic high quality we aimed to attain.

© MWA Hart Nibbrig

On the bottom flooring, a central double-height hangout is designed. The monolith bar is the guts of the area. The decrease strip of inexperienced tiles refers back to the water stage and is a nod to the unique perform of the building. Within the bar a particular counter with a sliding window is designed, permitting guests to check-in from the doorway corridor with the bar employees earlier than getting into the hangout. From the central hangout, a pure routing guides the customer to the dressing rooms and sports activities halls.

© MWA Hart Nibbrig

For every area, a tailor-made mild plan is designed. Within the yoga area, the sunshine is making a serene ambiance in distinction to the highly effective LED mild traces that pump you up in the principle sports activities corridor. After noise measurements have been carried out by an skilled, additionally an acoustic plan was applied to keep away from any noise nuisance.