© Dave Southwood

Herschel Atrium Extension / KLG Architects

Curated by Hana Abdel
SCHOOLS, EDUCATIONAL INTERIORS • CAPE TOWN, SOUTH AFRICA
Architects : KLG Architects
Area : 2555 m²
Year : 2020
Photographs : Dave Southwood
Manufacturers : AutoDesk, Marmoleum, OWA, Trimble Navigation
Architect In Charge : Geoff George, Tyrone Bloch
Design Team : KLG Architects
Clients : Herschel Girls School
Engineering : Jan van Gysen Consulting Engineers
Consultants : SRL Acoustics
Mechanical Engineer : Nako Triocon
City : Cape Town
Country : South Africa

© Dave Southwood

Textual content description supplied by the architects. KLG Architects, primarily based in Cape City, South Africa, focuses on instructional, residential and hospitality architecture. Its design course of is iterative, pushed by explorative hand-drawn sketches, drawings and crew discussions. The agency has a various data of building and building methods, which it applies fastidiously in its website explorations and issues of the social and environmental impression of the building.

© Dave Southwood

KLG has been concerned with Herschel for the previous fourteen years. Its most up-to-date mission on this collaboration, the atrium extension design, homes a brand new music faculty for the respected establishment. As the varsity is a historic institution with an assortment of dynamic buildings and amenities on comparatively small grounds, the mission website carried its personal challenges, which decided the design parameters for the brand new building. By drawing on the present rhythms of the varsity’s structure and proportions, KLG was in a position to give the brand new building a up to date id that works in concord with the establishment’s historic context.

© Dave Southwood

The north fringe of the building reinforces an present thoroughfare throughout the faculty, linking a brand new main entrance on the backside of the varsity to the remainder of the campus. A courtyard separates the previous atrium building with the extension. This acts as an outside ‘chill-out’ house, in addition to a separation for acoustic functions. The building is organized round a central inward trying mild stuffed atrium house, which connects all the venues. The atrium house doubles as an impromptu efficiency house.

© Dave Southwood

The interior architectural detailing was predominantly decided by the rigorous acoustic focus. All of the music venues have a really excessive acoustic score, which permits for a number of music venues to function concurrently inside very shut proximity. The acoustic absorption within the music venues is fastidiously managed with acoustic ceilings, acoustic wall paneling the place essential and acoustic rated curtains that may be opened and closed to regulate the acoustics inside every venue.

© Dave Southwood

The neighboring yellowwood timber of the historic Arderne Gardens present a tremendous backdrop to the brand new venues on the south aspect of the building. The lecture rooms on second flooring have uninterrupted views of Desk mountain, and are additionally acoustically handled to offer world class instructing amenities. The resultant design suits timelessly within the house and works coherently with the varsity’s present buildings, including a worthwhile trendy asset to its portfolio.