DOJO Saigon / T3 ARCHITECTS

Curated by Hana Abdel
SPORTS ARCHITECTURE, SPORTS INTERIORS • HO CHI MINH CITY, VIETNAM
Architects : T3 ARCHITECTS
Area : 80 m²
Year : 2020
Photographs : Hiroyuki Oki
Manufacturers : AutoDesk, An Cuong, Daikin, Cemboard, EBLOCK, Panasonic, Trimble Navigation, Viet Nhat Glass, Xingfa
Lead Architect : Charles Gallavardin, Tereza Gallavardin, Guillermo Medina Banderas
Architect : Hai Ta Quang
Contractor : Harmonie
MEP : Harmonie
Structure Engineers : Harmonie
Lighting Design : Kobi Lighting Studio
City : Ho Chi Minh City
Country : Vietnam

Textual content description offered by the architects. T3 Architects simply designed the primary Dojo in Saigon (Vietnam). The challenge began with a very good mixture of cultures: ” Dojo ” is the Japanese title of the building which implies that the building will probably be constructed with a sure of Japanese conventional guidelines for the suitable apply of Judo. Then, the Dojo is situated within the backyard of an outdated French type Villa, and all this collectively within the dynamic metropolis of Ho Chi Minh, Vietnam.

Designed and constructed with the primary sustainable ideas in thoughts from the start, T3 positioned the Dojo accurately on the backyard utilizing the present Villa to be protected and right-oriented to keep away from the primary heavy rains/winds and designing the openings accordingly.

As the present Villa will probably be rented as a part of the Dojo workplace and as a co-working area for Judo practitioners T3 determined to do the primary circulation by way of the present building the place a brand new altering room is positioned. Furthermore, we determined to relocate the primary entrance creating a brand new gate within the alley subsequent to the plot avoiding the entry from an present harmful highway junction.

Along with this, as first intentions, T3 took care to put the Dojo to maintain all of the outdated present timber creating three totally different gardens across the plot, one on the entrance for welcoming as a corridor, one within the again with extra privateness and the place mother and father can look forward to the children whereas the coaching is occurring, and one other one for work-out, all of them with sufficient pure soil to permit rainwater to undergo avoiding the frequent flooding on this space of the town.

Because the building is air-conditioned, the Dojo is constructed with full insulation in its partitions, double glazing in all of the openings and rice husk insulation for the roof, which is an ecological and inexpensive materials. Due to all of this, the building has high-level power environment friendly offering a low-energy consumption to the shoppers

For the final however not least, taking in consideration the dynamic and changeable occasions all of us dwell, the challenge has been designed to be dismountable (primary structure, flooring, partitions, tatami…) to supply the shopper with the choice to maneuver the entire building to a different plot in case it’s wanted. Placing collectively the sustainable ideas feedback above, the great thing about the apply of Judo, and the inventive and purposeful design makes lastly a significant challenge with a really aggressive finances.