STOA Architekti

City Cemetery Presov – Svaby / STOA Architekti

Curated by Clara Ott
CEMETERY, SUSTAINABILITY • PREŠOV, SLOVAKIA
Architects : STOA Architekti
Area : 49502 m²
Year : 2018
Photographs : Jonas Verespej
Senior Architect : Andrea Macejkova, Miro Macejko, Adam Macejko
Landscape Architect : Katarina Mohlerova, Eva Paronai
Architect : Marek Tkacik, Martin Marusinec
City : Prešov
Country : Slovakia

Textual content description offered by the architects. The Metropolis Cemetery is designed as a forest park – a inexperienced oasis within the residential space. Due to this fact, it’s not a strictly monofunctional structure.

dav

The pure character of the world is characterised by excessive and low greenery. A big space is ready for every gravesite. Ornament of graves is most popular solely with pure supplies and greenery. Grave models are evenly organized, the general public greenery is professionally and sustainably maintained and there’s an lively water assortment system within the space.

The New Metropolis Cemetery is positioned on the southeast outskirts of the town between Solivar and Šváby residential areas. The doorway to the world is thru the monumental western gate – the primary landmark of the big cemetery space.

dav

An archaeological survey was carried out earlier than the start of the development concluding that the positioning was inhabited within the Neolithic. The archaeological findings from historic intervals are introduced on information panels all through the world.

The mix of burial grounds and forest parks decided the fundamental city precept. Location of gravesites in a free composition and preservation of the pure character of the world was supported by new plantings and a purposefully formed flat website which collectively created attention-grabbing horizons of the views and crannies.

The planted greenery and terrain modelling distinction with the grid (40x40m) of concrete roads and graves surfaces. The New Metropolis Cemetery additionally serves as a peaceable park for residents of the world.

dav

Architecture as sculpture. Three dominant supplies had been used: corten metal, uncovered concrete, and wooden. Corten metal is used as an emblem of gradual growing older on the doorway portal. The doorway gate and fencing constructed of slender concrete columns is a spatial and visible landmark fairly than a bodily barrier. It’s “crossed” by a number of occasions larger verticals of the identical materials.

dav

Atypically formed components of small architecture – benches, waste bins, data and orientation boards, lighting – are consistent with this idea. Placement of artworks and sculpture in endpoints of fundamental roads is deliberate sooner or later.

Sooner or later, the planted greenery will distinction with the concrete surfaces of roads and graves. Even these days, it completes the environment and on the identical time replaces the lacking park areas of the encompassing residential space. Alleys and composed teams of bushes will create surroundings and nooks that change based on the seasons.

The technical answer consists of retention tanks, wells, rainwater drainage, and an irrigation system guaranteeing the water cycle of the world and sustainable operation. The primary section of the venture is accomplished and its end result outlined a transparent idea and course of improvement of the world sooner or later.