FABG

Canada F1 Grand Prix New Paddock / FABG

Curated by Paula Pintos
RACETRACK • MONTRÉAL, CANADA
Architects : FABG
Year : 2020
Photographs : Steve Montpetit
Client : Société du Parc Jean Drapeau
Project Director : Éric Gauthier
Project Managers : Marc Paradis, Nicolas Moussa
General Contractor : GEYSER Group
Structural Engineer : CIMA+
City : Montréal
Country : Canada

© Steve Montpetit

Textual content description offered by the architects. As a part of a renewal settlement for the Formulation 1 Canadian Grand Prix, town of Montreal needed to change the present momentary constructions with a bigger everlasting building that may extra adequately meet the wants of the occasion. The brand new paddock consists of garages for the groups, places of work for the Worldwide Car Federation (FIA) and the promoter, a lounge space for five,000 folks, and a Multimedia Heart for journalists and broadcasters. All furnishings and tools are shipped from overseas and put in during the occasion.

© Steve Montpetit

To facilitate the completion of the$ 50 million challenge within the 10 free months between the 2 Grand Prix editions, the building was designed as an meeting of prefabricated elements together with concrete panels, metal beams and columns, CLT picket beams and panels, curtain partitions, and detachable partitions. It can be simply disassembled and recycled supplies in case of Grand Prix termination.

© Steve Montpetit

Not like different worldwide Grands Prix, the lounge areas don’t have any exterior partitions and usually are not air-conditioned, the inside areas are minimally completed and the building should make accountable use of the general public funds invested whereas equipping Montreal with tools that displays our identification and values for an occasion seen by greater than 300 million folks world wide.

© Steve Montpetit

Idea. The building echoes the progressive constructions that marked Quebec’s creativeness when the 1967 World’s Truthful was held on the positioning of Île Notre-Dame. The Terre des Hommes brand utilizing the Y to characterize males with outstretched fingers stays an indelible image of this summer season that marked the arrival of modernity right here. The picket structure proposed for the roof relies geometrically on this reminiscence and displays our need to maneuver away from the photographs and values normally related to motor racing and extra particularly with Formulation 1. The appearance of recent homeowners and executives on the head of the circuit has made doable the acceptance of this proposal, which corresponds to their need to maneuver away from the ostentatious globalized luxurious with the intention to spotlight the cultural and geographical specificity of every stage of the circuit and adapt it to rising values.

© Steve Montpetit

Program. The brand new Paddocks will accommodate as much as 13 stables, every of which can have two entrance entry for single-seaters, drivers, and technical groups, in addition to service entry situated on the rear of the building for tools or for fast entry to the redeveloped hospitality space. Designed with out a everlasting division, the storage house is modular in accordance with the wants of the groups at every version of the Canadian Grand Prix: momentary partitions shall be used to create the specified divisions and thus swimsuit the technical wants of this consistently evolving sport.

© Steve Montpetit

The building presents a very new configuration of the house for sports activities commentators and representatives of the FIA and FOWC: the distribution has been redesigned to fulfill the necessity for stakeholder interactions with the motion going down on the circuit. Not like the Outdated management tower which was made at peak to supply good visibility on the monitor, the brand new tower is organized horizontally on 2 flooring proper within the building, as new race management applied sciences now require much less direct visibility. A media house is built-in into the building somewhat than being situated in a brief marquee, with the intention to present high quality companies to journalistic representatives, particularly modular lighting, an acceptable air flow system, and electrical and telecommunications connection packing containers together with optical fiber.

© Steve Montpetit

This media house can also be a rental house made obtainable to Montrealers for occasions outdoors the Grand Prix interval in all seasons. The building has been designed to multiply the views on the race monitor, but additionally on the complete atmosphere of the park that surrounds it, with the event of a number of terraces on the 2nd and third flooring. The brand new building being increased presents a 360-degree panorama to the spectators. On one aspect, a close-up view of Jean-Doré Seashore, the On line casino de Montréal, former Pavilion of France throughout Expo 67, in addition to the previous Pavilion of Quebec that’s adjoining to it. Within the distance, town of Montreal, Mount Royal, and its cross are seen. On the opposite aspect, you possibly can see at first look the Olympic pool the place teams of rowing, canoeing, and dragon boats practice. Behind, a slim passage of the St. Lawrence River crossed by freight boats, then the South Shore of Montreal.

© Steve Montpetit

Common accessibility. Accessibility has been utterly redesigned within the new building: the complete floor ground is on the identical stage as the bottom and the flooring are accessible through a panoramic glass elevator situated on the east entrance. Bleachers and bogs are additionally offered to make sure common accessibility and ease of journey.

© Steve Montpetit

Sustainable growth. The structure of the roof of 1425 m3 is made from wooden, a sturdy and renewable materials. Since, throughout its development, wooden captures CO2 from the ambiance and sequesters it in its fiber, this quantity of wooden corresponds to the sequestration of greater than 1,000 tons of CO2. Wooden is thus thought of carbon detrimental, which signifies that not solely does using wooden in building generate low carbon emissions, but additionally helps to take away extra carbon dioxide from the ambiance.

© Steve Montpetit

The waterproofing of the roof is carried out with an elastomeric coating lined with white mineral granules with the intention to restrict the warmth island impact and the temperature rise for the spectators. The photo voltaic photovoltaic panels on the terrace complete 64 m2 and may retailer sufficient photo voltaic power in a single yr to compensate for the power expenditure required for the entire building at a Grand Prix. The put in system will present a median of 87,600 kW/hre per yr and the estimated power consumption through the Formulation 1 occasion is 88,940 kW / hre.

© Steve Montpetit

Native Manufacturing. The wooden used for the beams, within the type of glued and cross-laminated (CLT), in addition to for the decking, within the type of cross-laminated, comes from northern Quebec and values species and small items of wooden to optimize the fiber of all of the timber through the slicing. The precast concrete elements come from a Quebec firm, as are the curtain partitions and the metal structure. The division into a number of separate batches of the structure (concrete, metal, and wooden) allowed simultaneous manufacturing within the manufacturing facility of colossal portions of fabric in addition to their erection in a really restricted time frame and regardless of a harsh winter.