HENN

Brunner Innovation Factory / HENN

Curated by Paula Pintos
RESEARCH CENTER • RHEINAU, GERMANY
Architects : HENN
Area : 7480 m²
Year : 2018
Photographs : HGEsch
Manufacturers : Trimo, Brunner
Structure : Schlaich Bergermann Partner
Interior Design : HENN and Ippolito Fleitz
Construction Management: Kopf Architekten

Design Team :Christian Rassmann, Aselya Iskakova, Phyllis Buschmeyer
Clients : Brunner
Technical Equipment : b.i.g. Bechtold Ingenieugesellschaft
Building Physics : Müller-BBM GmbH
Landscape Planning : Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten GmbH
Safety And Health Coordination : IWP – Ingenieurberatung Wilfried Peter
Surveying : Ortmann – Ingenieurbüro for Vermessung GbR
Subsoil Surveying : Ingenieurbüro Roth + Partner GmbH
City : Rheinau
Country : Germany

© HGEsch

Textual content description offered by the architects. The hybrid innovation centre constructed by HENN for furnishings firm Brunner in Rheinau has been formally opened. The multifunctional building combines manufacturing, meeting, workplace and catering areas. The modular picket structure of the corridor underlines the undertaking’s stringent necessities in terms of sustainability, pure aesthetics and leisure high quality.

© HGEsch

A multifunctional and hybrid innovation centre. Because the architect and normal planner, the particular problem for HENN with the Brunner Innovation Manufacturing unit was to mix completely different programmes spatially and functionally. Within the hybrid innovation centre, improvement, design, prototyping, manufacturing, open workspaces, showrooms and canteen are all introduced collectively underneath one roof. The interiors had been designed in cooperation with design workplace Ippolito Fleitz. The multifunctional building expands the positioning of the second-generation family-owned furnishings firm and displays Brunner’s bold development targets and elementary values: performance, high quality and design.

© HGEsch

Sustainable and clever timber development. The modular picket structure of the manufacturing corridor is a particular function of the undertaking. The fabric underlines the sustainability of the development and has a decisive affect on the ambiance and aesthetics of the area. Much like the craftsmanship and methods utilized in furnishings manufacturing, the beams of the roof structure are assembled on the junctions.

© HGEsch

Architecture as a communication medium. Particular consideration is paid to the openness and transparency of the building each inwardly and outwardly. Within the corridor, the meeting course of will be traced step-by-step. The glass partitions and a gallery that extends alongside your entire size of the building intentionally create strains of sight between the manufacturing space and the work areas on the higher flooring. The variably designed workplace areas not solely enable for quiet concentrated work, but in addition for conferences and teamwork.

Brunner Production

On the similar time, the brand new building opens up the corporate to the surface world. The consultant room-high glazed north-west facade represents this direct change between purchasers, guests and staff in a sensible and symbolic method and permits most daylight to enter the manufacturing and catering areas.

© HGEsch

In distinction to the absolutely glazed areas, matt reflective steel facades in light-weight development give the areas for meeting and dispatch an industrial look.