Boxing Club Mohamed Ali / Atelier Aconcept

Boxing Club Mohamed Ali / Atelier Aconcept

Curated by María Francisca González
RECREATION & TRAINING • SAVIGNY-LE-TEMPLE, FRANCE
Architects : Atelier Aconcept
Area : 650 m²
Year : 2020
Photographs : 11H45
Manufacturers : AutoDesk, Installux, R Flat glass, Spurgin Leonhart
Project Management : Ville de Savigny-le-Temple
City : Savigny-le-Temple
Country : France

© 11H45

Textual content description supplied by the architects. Town of Savigny-le-Temple wished to construct a brand new boxing membership (thaï & free battle), within the coronary heart of « le Domaine de la Grange ». Atelier Aconcept has been missioned for the conception of the mission. Utilizing a minimal vocabulary of kind, they wished to do a easy and functionnal mission. To materialize the harshness of the fightings, they select a sober pavilion with a easy geometry, with clear shapes, utilizing uncooked supplies of concrete and glass, for a powerful horizontality.

© 11H45

The architectural bias permits the building to impose itself in its context, whereas disappearing relying on the standpoint. The intention was to create a dialogue indoor/outside, to mix in utterly with the woody panorama. The glass acroterion is a significant a part of this transparence want, organising a visible continuity, enjoying with the structuring concrete. The completely different areas, for trainings, competitions and hit, are agenced in three tailored views.

© 11H45

Each impartial and meant for combating sports activities, all of them supply a distinct view in direction of the inexperienced setting. The entire building reveals its presence by shimmering horizontalities, because the modern pavilion of a distant and dreamed Asia, floating barely above the bottom, and flooded with mild.