Bosjes Chapel / Steyn Studio

Curated by Matheus Pereira
CHAPEL • SOUTH AFRICA
Architects : Steyn Studio
Area : 430 m²
Year : 2016
Photographs : Adam Letch
Manufacturers : Sika, Terrazzo & Marble, PERI, PG Smartglass
Lead Project Architect : TV3 Architects (South Africa)
Furniture Design : Liam Mooney Studio
Contractor : Longworth & Faul
Structural Engineer : Henry Fagan & Partners
Mechanical & Electrical Engineer : Solution Station
Quantity Surveyor : De Leeuw
Planning Consultant : Ron Brunings
Landscape Architect : CNdV Landscape Architects
Heritage Consultants : Graham Jacobs, Elzet Albertyn, Lize Malan
Country : South Africa

© Adam Letch

Textual content description offered by the architects. The brand new chapel, set inside a winery in South Africa, is designed by South-African born Coetzee Steyn of London primarily based Steyn Studio. Its serene sculptural type emulates the silhouette of surrounding mountain ranges, paying tribute to the historic Cape Dutch gables dotting the agricultural landscapes of the Western Cape. Constructed from a slim concrete forged shell, the roof helps itself as every undulation dramatically falls to fulfill the bottom. The place every wave of the roof structure rises to a peak, expanses of glazing adjoined centrally by a crucifix adorn the façade.

© Adam Letch

Drawing poetic inspiration from Psalm 36:7, the crisp white type is conceived as a light-weight, and dynamic structure which seems to drift inside the valley. A reflective pond emphasises the obvious weightlessness of the structure. Elevated upon a plinth, the chapel rises from the flat land its sits upon, offering a hierarchical point of interest inside its environment. New planting together with a winery and pomegranate orchard create a lush inexperienced oasis on the in any other case uncovered web site.

© Adam Letch

Inside, a big and open meeting area is created inside a easy rectangular plan. Extremely polished terazzo flooring replicate gentle internally. The undulating whitewashed ceiling casts an array of shadows which dance inside the quantity as gentle ranges change all through the day. This modest palette of supplies creates a impartial background to the spectacular framed views of the winery and mountains past.

© Adam Letch

With the intention to maintain the structural type of the roof and meeting area pure, different components of the buildings useful programme are both hidden inside the plinth, or discretely inside the outer corners of the encircling backyard.

Impressed by the simplicity of the Moravian Mission Stations established on Cape Dutch farms within the 19th Century, the chapel lacks a spire – relinquishing a way of significance in relation to its spectacular pure environment.

© Adam Letch

An open embrace which invitations in, the chapel can be an area that extends outwards into the valley and mountains past, elevating the attention of God’s creation within the quick atmosphere.