Borges Carneiro Apartment / José Adrião Arquitetos

Curated by Matheus Pereira
Borges Carneiro Apartment / José Adrião Arquitetos
APARTMENTS, RENOVATION • LISBOA, PORTUGAL
Architects : José Adrião Arquitetos
Area : 350 m²
Year : 2019
Photographs : Nuno Almendra
Manufacturers : Berker, CIFIAL, Foursteel, Ikea, Schluter, Westinghouse, Zangra, Bosch, Sanitana, Smeg, W 2007
Lead Architects : Carolina Calmon, João Albuquerque Matos, Paulo Palma
Engineering : ARA – Alves Rodrigues Associados
Specialities : Pensamento Sustentável
Contractor : Domus Magna
Architectural Survey : Pedro José
Decoration : Thierry Rondenet & Hervé Yvrenogeau
City : Lisboa
Country : Portugal

© Nuno Almendra

Textual content description supplied by the architects. The mission’s foremost objective was to attach the 2 autonomous flats on the highest ground of a building within the Lapa district of Lisbon. The building – comprising a basement, three flooring and an attic with a single fraction per ground – was constructed within the final decade of the 19th century. The principle ground’s unique format, like most of them at the moment in Lisbon, nonetheless has a steady row of rooms that enables for various capabilities. The kitchen and the one lavatory within the house had been positioned behind the building. All of the areas had been served by an in depth hall that allowed for a transversal connection between the entrance and the again of the house.

© Nuno Almendra

In order to adapt the flat to new makes use of, varied areas wanted to be redistributed in order to considerably enhance the house’s spatial and liveable circumstances. As an working precept, it was determined to maintain the unique house’s character by sustaining the continual row of rooms and assigning them the distributional operate. On this approach, the present hall turned an inner stairway main as much as the attic to attach the 2 flooring. Within the spatial reorganisation of the home, the primary alteration resulted within the introduction of 4 loos distributed between the 2 flooring and the relocation of the kitchen. The kitchen remained one of the vital distinctive areas of the house the place the unique pre-existing tiles had been restored and reapplied to the partitions and ceiling. All of the social areas had been opened and permeable between one another, thus permitting the house to learn from pure air flow by way of the 2 reverse façades, to the north and to the south.

© Nuno Almendra

The entire reworking of the attic was crucial with a view to make it livable and structurally steady. Reinforcements had been required to the ground structure and vertical props had been eliminated making the area extra purposeful. For a lot of the restructuring, the unique supplies and finishes which characterised this house and its building kind had been renovated, comparable to with the unique timber flooring, partitions and inner wood doorways and shutters.