Benziger Hospice Home / Srijit Srinivas – ARCHITECTS

Curated by Hana Abdel
HEALTHCARE CENTER • Curated by Hana Abdel
HEALTHCARE CENTER • THIRUVANANTHAPURAM, INDIA
Architects : Srijit Srinivas – ARCHITECTS
Area : 1636 m²
Year : 2020
Photographs : Prasanth Mohan, Running Studios
Manufacturers : Blum, Nitco Limited, Saint-Gobain, Weber, Asian Paints, Burma Teak wood, Thovala

© Prasanth Mohan, Running Studios

Textual content description supplied by the architects. The Malabar Province of the Order of Discalced Carmelite (OCD) – affiliated to the Catholic Church, commissioned the ‘Benziger Hospice Dwelling’ undertaking within the South Indian metropolis of Trivandrum with the imaginative and prescient of offering free lodging for most cancers sufferers visiting native hospitals. The undertaking’s authentic transient was for 5 flooring, which was lowered to 3 storeys encompassing 26 Affected person Suites throughout undertaking growth.

© Prasanth Mohan, Running Studios

Design Context – Challenges and Response. The location was oddly formed – with a sq. entrance portion markedly tapering to the rear with an offshoot to the left housing an present building earmarked for future demolition. The design remit was to ship a spot of short-term keep for most cancers sufferers which sensitively addresses their particular wants and emotional vulnerabilities. The placement in a crowded semi-urban setting, referred to as for sufficient privateness measures to display screen neighboring residents’ views.

© Prasanth Mohan, Running Studios

Web site Planning. An Ambulance entry was supplied from the entrance most important gate main as much as the entry ramp, which was girded by a veranda with inbuilt brick seating built-in with trough planters containing excessive oxygenating vegetation. The Service Gate to northern aspect allowed provide path to the kitchen plus upkeep entry to the Plant room. The Floor Flooring foyer opens to an enclosed northerly landscaped space for sufferers’leisure. The Foyer with its cool, soothing micro-climate effected by its landscaped central courtyard – replete with brick seating and louvred display screen partitions allowing horizontal and vertical cross air flow, additionally facilitates visible strains of sight throughout the cross-sections of two flooring above together with the attendant emotional connectivity for the residents.

© Prasanth Mohan, Running Studios

The pure texture and color of brick, enhanced by the deliberate proportioning of areas, and accentuated by the interaction of sunshine and shadows (via brick louvers), endows the Foyer space with a way of heat and quietness, which is concurrently welcoming and cathartic for sufferers. The Nurse’s Station and Director’s workplace are situated adjoining to the Foyer. The steps and carry location permits for simple visibility and fast entry to the residents’ suites.

© Prasanth Mohan, Running Studios

The bottom flooring has a central eating area opening out to an exterior landscaped space, and serviced by a big industrial kitchen. Extra kitchenettes and tea stations are additionally situated on particular person flooring. General, the architectural detailing was saved restrained and easy to emanate aura of calmness to the area. The Affected person care suites are all situated on the First & Second flooring with every room having area for one affected person together with both one or two carers.Suites fronting the location’s most important entry have balconies with brickwork louvers permitting cooling breezes while sustaining privateness for the residents.

© Prasanth Mohan, Running Studios

A standard congregation area has been supplied on each flooring, together with an Exercise Room and a Recreation (or TV) room.The constructed kind is contained inside a easy platonic geometry–aiming to be elegant with out the distracting litter of accouterments. The exterior façade makes use of a double-slanted louvered brickwork function wall overlaying the Recreation Rooms throughout two flooring and cantilevering over the bottom flooring, while poignantly showcasing the architectural potentialities of the common-or-garden brick.