AGORA Business Incubator / CoCo architecture

Curated by Paula Pintos
OFFICE BUILDINGS, COWORK INTERIORS • BRAUD-ET-SAINT-LOUIS, FRANCE
Architects : CoCo architecture
Area : 1440 m²
Year : 2019
Photographs : Edouard Decam

© Edouard Decam

Textual content description supplied by the architects. Enterprise incubator together with co-working house, assembly rooms, financial companies of the neighborhood of communes, workshops, for about 40 entrepreneurs. The territory of the Estuary neighborhood of communes is a part of an strategy to advertise innovation, significantly within the discipline of renewable power. On this context, the brand new enterprise incubator needed to be a showcase building, engaging to entrepreneurs, and reflecting its vocation. The programme offers satisfaction of place to the massive widespread areas, and the challenge extends this need by its design: the workplaces all look out over the park, to the south, and are accessible by way of passageways opening onto a full-height corridor, encouraging emulation.

© Edouard Decam

The building has been awarded the Effinergie+ label, proof of a real need to minimise its power affect. It advantages from pure air flow, from the workplace home windows to the south, to the primary corridor geared up with automated doorways managed by the building administration firm.

© Edouard Decam

To the south, the shell of the building is made from concrete, giving the challenge a mass that can allow warmth to be saved in winter. An insulated wood-frame mantle limits thermal bridges by protecting the entire building, generally used as insulation from the skin on the concrete, and generally being unbiased and structural to the north. The interior design offers satisfaction of place to wooden, with using varnished pine openwork battens within the partitions and ceilings.

© Edouard Decam

This inside cladding supplies acoustic consolation within the corridor and customary areas. Within the workplaces, the false ceilings are made from compressed wooden fiber panels, a cloth with a low ecological footprint. Within the foyer, the suspended privateness areas permit customers to isolate themselves and revel in a heat pine plywood cladding, which can also be discovered within the alcoves of the shared workspace on the bottom flooring.